BUBE SU U GLAVI

Medvedev kaže da nastavlja politiku cara Aleksandra II.

03.03.2011 u 22:41

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je u četvrtak da nastavlja politiku cara Aleksandra II. koji je prije 150 godina ukinuo ropstvo i tako proveo najveću reformu u carsko doba.

'Danas pokušavamo unaprijediti naše manjkave demokratske institucije, pokušavamo promijeniti naše gospodarstvo i naš politički sustav', rekao je Medvedev u prigodi otvorenja konferencije na temu 'Velike reforme i modernizacija Rusije' u Sankt Peterburgu.

'Zapravo nastavljamo politiku koja je uvedena prije 150 godina', dodao je na toj konferenciji koja želi pronaći dodirne točke između carskih reforma i suvremene politike, a održava se u nekadašnjoj carskoj prijestolnici.

Medvedev je nakon dolaska na vlast postavio modernizaciju zemlje kao glavnu zadaću, nastojeći napose modernizirati rusko gospodarstvo, odveć ovisno o izvozu nafte, razvijajući sektor visokih tehnologija.

Ruski predsjednik se na konferenciji jasno ogradio od sovjetske prošlosti pohvališi zakone cara Aleksandra II. 'S povijesnog gledišta, on je bio u pravu, a ne Nikolaj I. i Staljin', kazao je.

Ovi komentari ruskog predsjednika označuju novu etapu u službenom priznanju baštine dinastije Romanov koju je s vlasti zbacila ruska revolucija 1917. a poslije je postupno rehabilitirana.

U četvrtak, visoki dužnosnik stranke na vlasti Jedinstvene Rusije ocijenio je da se 150 godina nakon ukidanja ropstva Rusi još nisu oslobodili ropskog mentaliteta. '150 godina poslije, taj je osjećaj još prisutan', rekao je Jurij Čuvalov, zamjenik predsjednika upravnog vijeća te stranke.

'Kada raspravljamo o pitanjima važnim za društvo, bojimo se donositi odluke jer je u našim glavama ukorijenjen ropski mentalitet', ocijenio je, a prenijela je agencija Interfaks.