Svijet IZGON FARMERA

Mugabe tjera bijelce iz Zimbabvea

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe u subotu je rekao da će se zapljena zemljišnih posjeda nastaviti i zatražio da posljednji bijeli farmeri napuste Zimbabve

Mugabe se svojim pristašama obratio na proslavi svoga 85. rođendana u Chinhoyi, oko 100 kilometara sjeverozapadno od Hararea. 'Raspodjela zemlje će se nastaviti. Nećemo stati', rekao je Mugabe. 'Preostala nekolicina bijelih farmera treba brzo napustiti svoje posjede jer im tamo nije mjesto', naglasio je.

Mugabeova rođendanska proslava, koja je navodno koštala 250.000 dolara (milijun i 450 tisuća kuna) održana je u vrijeme kada nova koalicijska zimbabveanska vlada ne uspijeva osigurati financijsku pomoć za propalo gospodarstvo te zemlje.

Mugabe vlada Zimbabveom od stjecanja neovisnosti od Britanije 1980. godine. Nedavno je bio primoran ući u koaliciju s dugogodišnjim rivalom Morganom Tsvangiraijem, koji je postao premijer, no prve tjedne nove vlasti obilježili su sporovi oko podjele ministarskih funkcija, a uhićenja političkih aktivista su nastavljena što je ostavilo sumnju u to koliko je vlasti Mugabe spreman prepustiti.

'Još uvijek imam nadzor i imam izvršnu vlast, tako da se nije mnogo promijenilo', rekao je Mugabe pred 2.000 svojih poklonika.

 

 


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još