VANJSKI PRIJATELJI

Kosor okuplja Europske pučane u Esplanadi

03.03.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Središnji odbor kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu sastat će se u danas i sutra u Zagrebu, na konferenciji na kojoj će glavna tema biti završetak pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om

Na skupu će biti hrvatska premijerka Jadranka Kosor, predsjednik zastupničkog kluba EPP-a Joseph Daul i europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding. Konferencija se održava pod nazivom 'Hrvatska: novi model proširenja Europske unije'.

Nakon uvodnog govora premijerke Kosor i potpredsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika HSS-a Josipa Friščića, prvog dana konferencije u četvrtak trebalo bi se razgovarati o izazovima ulaska Hrvatske u EU te o gospodarskim učincima pristupanja. Očekuje se da će glavna tema rasprave biti stanje hrvatskih pregovora u preostalim poglavljima, a osobito u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava.

Među govornicima su, između ostalih, najavljeni povjerenica EU-a Reding, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministrica financija Martina Dalić, šef delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren te zastupnici EP-a Gunnar Hoekmark, Bernd Posselt i Elmar Brok.

EPP trenutačno drži vodeću poziciju u sve tri glavne institucije EU-a, okuplja 73 stranke desnog centra iz 39 država. Iz njenih redova dolaze predsjednici Europskog vijeća, Komisije i Europskog parlamenta.