Svijet ALTERNATIVNO POVEZIVANJE

Sarkozy poručio Turskoj da se protivi njezinu ulasku u EU

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u petak je iskoristio svoj prvi posjet Turskoj kako bi ponovio svoje protivljenje priključenju Turske Europskoj uniji i poručio kako bi obje strane trebale razmotriti alternativno povezivanje

'Imamo točku neslaganja koja je svima vrlo dobro poznata', rekao je Sarkozy na konferenciji za novinare u Ankari zajedno s turskim kolegom Abdullahom Gulom.

'Razgovarali smo kao državnici, što znači da smo pokušali razumijeti crvene linije koje imamo i jedni i drugi, kako bi u budućnosti pronašli načine što ne vode ni destabilizaciji Europe niti poniženju turskog društva koje se modernizira', rekao je Sarkozy.

Gul, čija je zemlja izrazila razočaranje kratkoćom Sarkozyeva posjeta, je ustrajao da je članstvo u EU prioritet Turske i pozvao Francusku da ne blokira pristupne pregovore.

'Očekujemo od EU-a da održi riječ u vezi s turskim pristupanjem EU-u', istaknuo je Gul.

Sarkozy, koji je u Ankari boravio šest sati i to ne u državnom posjetu, nego kao predsjednik foruma G-20, rekao je da se zauzima za privilegirano partnerstvo s Turskom, status koji Ankara oštro odbija.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još