KATOLICI IZ KIRKUKA

Izbjegli Iračani u nadbiskupskom dvoru u Beču

25.02.2011 u 17:46

Bionic
Reading

Obitelj je među 30-ak izbjeglih iračkih kršćana koje je primila austrijska vlada, javlja austrijska agencija Kathpress, a prenosi IKA

'Dobro došli u ovu kuću, dobro došli u našu zemlju Austriju', rekao je bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn primajući u petak, 25. veljače, iračku izbjegličku obitelj, koja će odsada živjeti u nadbiskupskom dvoru u Beču.

Obitelj je među 31 iračkim kršćaninom kojima je austrijska vlada odobrila boravak, odnosno koji su primili pozitivnu odluku o azilu i time dobili izbjeglički status u Austriji.

Kako je u razgovoru za agenciju Kathpress rekao bečki nadbiskup, obitelj koja će boraviti u nadbiskupskom dvoru su kaldejski katolici iz Kirkuka, kojima je život u njihovoj domovini bio ozbiljno ugrožen. Podsjetivši na nedavni napad na crkvu u Bagdadu u kojemu je ubijeno 60 vjernika, kardinal je istaknuo kako je vlada donijela tako potrebnu odluku prihvaćajući bar neke od iračkih izbjeglica.

'Već godinama apeliram na vladu da djeluje u tom smjeru, no dosada se za te molbe nije imalo sluha. Konačno se nešto pokrenulo i na tome sam jako zahvalan', rekao je kardinal Schönborn.

Budući da je Crkva uvijek pozivala da se pomogne u zbrinjavanju izbjeglica, odlučila je sama pružiti primjer i prihvatiti u prostorije nadbiskupije mladu iračku obitelj s dvoje djece. O preostalim izbjeglicama skrbit će država. Kako ističe kardinal, sada je važno pomoći obiteljima da se uklope u društveni život i nauče njemački jezik kako bi što prije mogli stati na vlastite noge.