Svijet AMERIČKO CIVILNO ODLIČJE

Bush, Merkel i Buffett dobitnici Medalje slobode

Bivši američki predsjednik George W. Bush, njemačka kancelarka Angela Merkel i milijarder, ulagač Warren Buffett, među 15 su ovogodišnjih dobitnika Medalje slobode, najvišeg američkog civilnog odličja, koje će im u utorak na svečanosti u Bijeloj kući uručiti predsjednik Barack Obama

Predsjednička Medalja slobode dodjeljuje se osobama koje su 'posebno pridonijele sigurnosti ili nacionalnim interesima Sjedinjenih Država, miru u svijetu te za kulturna ili druga važna javna ili privatna postignuća'.

Među ostalih 12 dobitnika su i pjesnikinja Maya Angelou, likovni umjetnik Jasper Johns i negdašnji čelnik pokreta za građanska prava crnaca, demokratski kongresnik John Lewis iz Georgije, objavila je Bijela kuća.

Predsjednik Obama visoko će odličje uručiti i američkome čelistu rođenom u Francuskoj Yo-Yo Mau te humanitarnoj djelatnici koja je preživjela logor Auschwitz Gerdi Weissmann Klein.

Na popisu dobitnika su i sindikalni čelnik John Sweeney, aktivistica za građanska prava Sylvia Mendez, bivši diplomat i osnivač neprofitne udruge Very Special Arts Jean Kennedy Smith te osnivač udruge za obranu prirodnih resursa John Adams.

Medalju slobode primit će i sportski velikani - igrač bejzbolskoga kluba St. Louis Cardinals Stan Musial i legendarni centar Boston Celticsa Bill Russell.

Odličje će posmrtno biti dodijeljeno optičaru Tomu Littleu, koji je vodio humanitarni kamp za pomoć slabovidnim osobama u Afganistanu prije nego što je ubijen s još devet humanitaraca u napadu talibana 6. kolovoza.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još