Svijet EGIPAT NAKON PADA MUBARAKA

'Prioriteti su sigurnost i povratak normalnom životu'

Glavni prioriteti egipatske vlade su obnova sigurnosti i povratak normalnom životu, rekao je u subotu navečer premijer Ahmed Šafik nakon susreta s čelnikom Vojnog vijeća koje je preuzelo vođenje zemlje nakon pada predsjednika Hosnija Mubaraka

'Glavni prioritet, o tome nema spora, je sigurnost. Jednako važan prioritet je osigurati čimbenike potrebne svakodnevnom životu građana', rekao je premijer Šafik govoreći na egipatskoj državnoj televiziji. 'Vlada i građani moraju se ujediniti u nadolazećem razdoblju', kazao je Šafik.

Bivši predsjednik Hosni Mubarak predao je vlast Vojnom vijeću prilikom povlačenja s dužnosti u petak. Čelnik Vojnog vijeća Muhamed Husein Tantavi sastao se u subotu s većim brojem ministara, među kojima i s premijerom Šafikom te ministrom unutarnjih poslova Mahmudom Vagdijem, s kojim je razgovarao o brzom povratku policije na dužnost nakon što se povukla s kairskih ulica početkom prosvjeda protiv Mubaraka.

Vagdi je u subotu rekao da je 13.000 zatvorenika koji su pobjegli iz zatvora na početku prosvjeda protiv Mubaraka još uvijek u bijegu.

Egipatska vojska je u subotu obećala mirnu tranziciju prema civilno izabranoj vlasti i obvezala se da će poštovati međunarodne sporazume potpisane u Egiptu, među kojima je i mirovni sporazum s Izraelom.

Državni mediji javili su da se Tantavi sastao i s predsjednikom ustavnog suda i ministrom pravosuđa, s kojima je razgovarao 'o zakonskim i ustavnim pitanjima koja se odnose na ustavni legitimitet i pravosuđe'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još