Svijet POŠTIVAT ĆE SPORAZUME

Egipatska vojska umiruje SAD i Izrael

Egipatski vojska je priopćila u subotu da će aktualna vlada ostati na dužnosti dok se ne sastavi nova, te da će Egipat poštovati međunarodne sporazume, što bi trebalo odagnati zabrinutost Izraela i SAD-a

'Sadašnja vlada i guverneri vodit će poslove do uspostave nove vlade', rekao je jedan visoki vojni časnik u izjavi koju je prenijela državna televizija dan nakon ostavke predsjednika Hosnija Mubaraka.

'Arapska Republika Egipat predana je svim regionalnim i međunarodnim obvezama i ugovorima', kazao je. Među tim sporazumima je i mirovni sporazum iz 1979. s američkim saveznikom Izraelom koji je sa zabrinutošću pratio razvoj događaja u Egiptu.

Egipat i Jordan jedine su arapske zemlje koje imaju potpisan mirovni sporazum s Izraelom.

U međuvremenu su se tisuće ljudi ponovo vratile na trg Tahrir, ali ovaj put ne zbog prosvjeda, nego zbog slavlja i čišćenja središnjeg kairskog trga. Uklanjaju se šatori u kojima su prosvjednici boravili za trajanja prosvjeda i metu ulice. Kako javljaju agencije, raspoloženje na trgu je slavljeničko. Vojska nije ukinula policijski sat, koji je bio na snazi tijekom trajanja prosvjeda, ali ga je skratila za četiri sata i on sada stupa na snagu u ponoć.

Tijekom dana oglasila se i Saudijska Arabija, zemlja u koju se sklonio bivši tuniski diktator Zin El Abidin Ben Ali i za koju se spekulira da bi mogla postati utočište Hosnija Mubaraka ukoliko atmosfera u Šarm El Šeiku za njega postane neugodna, i pozdravila mirnu tranziciju vlasti u Egiptu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još