GRANICE TOLERANCIJE

Može li njemačka službenica nositi burku na poslu?

02.02.2011 u 15:37

Bionic
Reading

Gradske vlasti u Frankfurtu, financijskom središtu Njemačke, ovih dana se nalaze na mukama jer ne znaju što bi učinili sa službenicom koja je odlučila nositi burku i na radnom mjestu

U frankfurtskom Bürgeramtu građani tog grada mogu prijaviti promjenu adrese stanovanja, kao i predati zahtjeve za izdavanje novih dokumenata.

Riječ je zapravo o uobičajenoj birokratsko-šalterskoj službi koja je, zahvaljujući jednoj zaposlenici, postala bojno polje integracije stranaca, religijskih i ljudskih prava.

Naime, prije nego se trebala vratiti s porodiljnog dopusta, 39-godišnja službenica frankfurtske gradske uprave obavijestila je nadređene da svoj posao ubuduće planira obavljati noseći burku, komad platna kojima neke žene u muslimanskom svijetu pokrivaju lice u javnosti.

Dotična je prije nosila maramu koja joj je prekrivala kosu, što nikome nije bio problem, ali sada nikome baš nije jasno može li građane Frankfurta na šalteru dočekivati žena skrivenog lica.

Službenica, koja je inače marokanskog porijekla, objasnila je da se na nošenje burke odlučila svojevoljno i bez prisile, a iz vjerskih razloga.

S porodiljskog dopusta se trebala vratiti početkom ovog tjedna, ali su je šefovi zamolili da ostane doma još nekoliko dana, prije nego odluče što s njezinim zahtjevom da nosi burku na radnom mjestu.

Markus Frank iz CDU-a smatra da nošenje burke ne dolazi u obzir 'jer to sprečava uspostavljanje kontakta s građanima, a također je suprotno emancipaciji žena'. Zapravo su sve stranke ujedinjene u stavu da gradski službenici čiji je zadatak komunicirati s građanima jednostavno ne mogu nositi burku, bez obzira na vjeru.

Stoga je Boris Rhein, ministar unutarnjih poslova pokrajine Hessen, čiji je Frankfurt glavni grad, odlučio izdati i službeni dopis u kojem se uvodi zabrana nošenja burke za vrijeme radnog vremena, ukoliko ste zaposleni u javnim ili gradskim službama.

Ipak, 39-godišnjakinju svi smatraju odličnom službenicom, koja je nekad bila i savršen primjer integracije, a kažu da se njezino ponašanje počelo mijenjati nakon braka sa strogim muslimanom. Službenica je pozvana nastaviti svoj posao s maramom na glavi, no već su u tijeku pregovori gradskih vlasti i njezinog odvjetnika, koji traži otpremninu od šest mjesečnih plaća kako bi se mirno raskinuo radni ugovor.