GOLUB NI NA GRANI NI U RUCI

Uzalud se Kosor hvalila sa 3,5 milijardi eura iz blagajne EU-a

31.01.2011 u 14:42

Bionic
Reading

Sve je izglednije da će od pompozno najavljivanih 3,5 milijardi eura koje je Europska komisija predvidjela za prve dvije godine članstva u slučaju da Hrvatska postane članica 2012, s kojima se premijerka Jadranka Kosor hvalila kao velikim uspjehom svoje Vlade, biti malo stvarne koristi za Hrvatsku

Iako premijerka Kosor ozbiljno računa s tim novcem, rokovi opasno cure, 2012. je već izgubljena, a u najcrnjem scenariju neće biti ništa ni od 2013. godine. Postoji mogućnost da, jednom kad i dobijemo neki novac od EU-a, Jadranka Kosor i ne bude premijerka.

SDP-ov saborski zastupnik Danijel Mondekar kaže da nema šanse da se taj novac uspije iskoristiti u predviđenom roku u maksimalnom iznosu. Također upozorava na opasnost da, ako u previđenom roku ne uđemo u EU, a prolazno vrijeme trenutno je 2013. godina, nećemo za sebe uspjeti ispregovarati novac za sljedeće proračunsko razdoblje koje se dogovara na šest godina. U tom slučaju to će drugi napraviti za nas, a samim time dobit ćemo i manje novca.

'Ako mi ne iskoristimo taj novac, on će biti preusmjeren u druge proračunske stavke', kaže politički analitičar Damir Grubiša. U ovim trenucima gdje i mnoge europske zemlje žive na rubu propasti, birokrati EU-a jednostavno će novac preusmjeriti za pomoć Portugalu, Irskoj ili nekome trećem.

Mondekar upozorava i na drugi problem. Europska unija, objašnjava, ne isplaćuje novac na račun zemlje članice, već ga refundira nakon što je određeni odobreni projekt izvršen. Hrvatska nema novca i upitno je tko će financirati te projekte za koje bismo kasnije dobili povrat novca iz Europske unije.

Grubiša je optimističniji i kaže da, ako su drugi mogli, recimo Rumunjska i Bugarska, onda možemo i mi. 'Oni su novac namaknuli štedeći u okviru proračuna i režući javnu potrošnju', kaže Grubiša.

Mondekar vjeruje da ćemo maksimalno uspjeti povući 500 milijuna jer nemamo kapacitete da to izvedemo. 'Jedini novac koji možemo dobiti od EU-a u kratkom roku je prodaja šuma, voda, zraka', pomalo ironično odgovara SDP-ov saborski zastupnik. Obojica se slažu da je iznimno bitno kako će se Hrvatska pripremiti za povlačenje novca iz EU-a konkretnim projektima i intenzivnim informiranjem zainteresiranih poput ribara ili poljoprivrednika. 'Vlada misli da je dovoljno obavijest staviti na web i da je svoj posao obavila', zaključio je Grubiša.