FINANCIJSKI PAKET

EU odobrila Hrvatskoj 3,5 milijardi eura

07.12.2009 u 19:47

Bionic
Reading

Vijeće EU u ponedjeljak je u Bruxellesu usvojilo prijedlog Europske komisije o financijskom paketu za članstvo Hrvatske u EU, koji će za prvo razdoblje od dvije godine iznositi 3,5 milijardi eura

Uz to, Vijeće EU usvojilo je i zaključke u kojima se poziva na početak rada već ovog mjeseca radne skupine za izradu nacrta Ugovora o članstvu Hrvatske u EU. Sve ovo ide u prilog planovima i političkom cilju članstva Hrvatske u Uniji od siječnja 2012. godine, piše Jutarnji list

Ipak, u zaključcima sa sastanka Vijeća EU upozorava se da Hrvatska mora znatno više napora uložiti u borbu protiv korupcije, reformu pravosuđa, povratak prognanika, prava manjina i suradnju s Haaškim sudom kako bi omogućila ostvarenje cilja: zaključenje pregovora o članstvu do kraja sljedeće godine.

Ministrima EU u utorak se obratio i sam glavni haaški tužitelj Serge Brammertz. On je, prema riječima diplomatskih izvora, ponovio manje-više isto što je tjedan dana prije rekao pred Vijećem sigurnosti UN-a u New Yorku.

Vijeće EU žali što Brammertz nije mogao izvijestiti o značajnom napretku u lociranju traženih artiljerijskih dokumenata. Ipak, EU navodi da je općenito suradnja Hrvatske s Haaškim sudom dobra i da potpuna suradnja ostaje ključna jer je to uvjet koji sadrži i u pregovarački okvir. Vijeće EU pozdravilo je uspostavljanje međuresorne radne skupine za istragu o topničkim dnevnicima.

Neki diplomati Europske Unije smatraju da bi Hrvatska trebala više učiniti i tim istragama te kako je nužno da se ovaj problem u suradnji s tužiteljstvom Haaškog suda hitno riješi. Mnoge se države pribojavaju da bi odgađanje otvaranja pregovora o poglavlju pravosuđa i temeljnih prava moglo ugroziti ostvarenje cilja o zaključenju pregovora tijekom sljedeće godine.

Ovakav rječnik zaključaka, prema diplomatskim izvorima, dovoljan je nekim državama EU da i dalje drže blokiranim otvaranje poglavlja o pravosuđu.

Za EU su borba protiv organiziranog kriminala i korupcije, jačanje sposobnosti upravljanja i nadzor financijskih instrumenata posebno bitni kako bi Hrvatska time dokazala da će biti u stanju koristiti fondove EU.

Iz zaključaka je vidljivo kako EU smatra da su pregovori o članstvu Hrvatske u EU ušli u završnu fazu te se pritisak zbog toga sada usmjerava na poglavlje o pravosuđu. Diplomati iz EU kažu da su zadovoljni povećanom razinom borbe protiv korucpije, povećanjem broja slučajeva koji se istražuju, ali upozoravaju da se procesi moraju poptuno dovršiti poštujući zakone.

Vijeće EU pozdravilo je potpisivanje arbitražnog sporazuma između Hrvatske i Slovenije te ratifikaciju tog sporazuma od Hrvatskog sabora.