INGVAR KAMPRAD

Osnivač IKEA-e po Europi bježi od poreza

27.01.2011 u 19:41

Bionic
Reading

Švedska je televizija optužila osnivača IKEA-e, Ingvara Kamprada, da izbjegava plaćanje poreza i da je zbog toga osnivao fondaciju koju je registrirao u Liechtenstainu

Kamprad (rođen 1926. u Agunnarydu u Švedskoj), od 1976. živi u Švicarskoj i plaća manje poreza nego koliko bi morao davati da živi u Švedskoj, ali negira optužbe da IKEA ne plaća poreze. Na web stranici kompanije stoji priopćenje u kojem se kazuje da IKEA posluje zakonito i da plaća sva davanja.

Međutim, švedska ga televizija tereti da ravna IKEA-om preko sumnjive fondacije Interogo koja ima svoju bazu u europskoj oazi za izbjegavanja poreza i za pranje novaca – Liechtenstainu. Kamrad priznaje postojanje te fondacije te da je kontrolira njegova obitelj. Fondacije je povezana s nizozemskom institucijom Stichting Ingka Foundation te njezinom kćeri Ingka Holdings. 'Fondacija Interogo postoji kako bi se osigurala opstojnost IKEA-e na dulji rok', kaže Kamprad.

Švedska televizija pak tvrdi da grana te fondacije koja se zove Inter Ikea Systems B. V. prima tri posto zarade po sistemu tax free te da je Inter Ikea praktički IKEA. Na taj je način Kamprad sebi osigurao zaradu od oko 11,2 milijardi eura te je taj novac položen na računima Nizozemske, Belgije, Luxemburga, Švicarske, Djevičanskih Otoka i Cipra, sve da ne plaća poreze Švedskoj.

Kamprad kaže da je poreze uvijek smatrao 'troškom' i da je zato odabrao 'optimalno rješenje za to pitanje'. S medijima ne komunicira, samo putem priopćenja. Nitko nema pristup poslovnim knjigama, a IKEA-u ne želi staviti na burzu što je i jedan od razloga zbog kojih kompanija posluje izuzetno dobro bez da joj je naudila međunarodna financijska kriza.