NAKON ŽUTIH CRVENI

Tisuće prosvjednika okružile sjedište vlade

24.02.2009 u 11:47

Bionic
Reading

Tisuće 'crvenih košulja', kako se nazivaju pristaše bivšega tajlandskog premijera u egzilu Taksina Shinavatre, okružilo je u utorak sjedište vlade u Bangkoku, oživljavajući ozračje nestabilnosti u Tajlandu nekoliko dana uoči važnoga regionalnog summita

Policija je procijenila skupinu prosvjednika na približno 10.000 osoba koje su se kretale od parka Sanam Luang do premijerova ureda, uz nadzor stotina policajaca i vojnika.

Taj je prosvjed Ujedinjenog demokratskog fronta protiv diktature (UDD) natjerao novu vladu Abhisita Vejjajive da svoj tjedni sastanak premjesti u ljetovalište Hua Hin, južno od tajlandskoga glavnoga grada.

Prosvjed se dogodio uoči summita predsjednika država i vlada Udruge zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), koji se organizira upravo u Hua Hinu od petka do nedjelja s Tajlandom kao predsjedateljem te regionalne skupine.

"Crvene košulje" objavile su namjeru da ostanu "najmanje do četvrtka" u sjedištu vlade u Bangkoku zahtijevajući ostavku premijera, raspuštanje parlamenta, održavanje novih izbora, te uspostavu ustava iz 1997.