Svijet ODJEKUJU EKSPLOZIJE

Broj ubijenih u Mumbaiju još raste

  • Autor: Hina
  • 30.11.2008 13:18:03
  • 28.11.2008 12:00:00

Iz hotela Trident-Oberoi specijalci su oslobodili 143 taoca, gostiju i zaposlenih te ubili dva terorista. Poprište tragedije pruža sliku užasnutih gostiju i osoblja koje napušta hotel dok im policija pruža fotografije žrtava za identifikaciju

MUMBAI - AFP javlja da je u tom hotelu policija pronašla 24 mrtva tijela.

Osam je stranih državljana ubijeno, a 22 stranca su ranjena u indijskome Mumbaiju u terorističkim napadima s dosad 124 žrtve i gotovo 300 ranjenih, objavila je u petak policija i potvrdila da je završila operacija oslobađanja Židovskog centra.

"Trojica ubijenih stranaca su Nijemci, dvojica Amerikanci, a po jedan Japanac, Kanađanin i Australac", rekao je M. L. Kumawat, čelnik indijske sigurnosne službe te dodao da su 22 strana državljana ranjena, javlja agencija AFP.

Agencija AP javlja da Pakistan šalje u Indiju ravnatelja središnje obavještajne služe kako bi pomogao u istrazi, a na zahtjev Indije koja tvrdi da je napade izvela skupina sa sjedištem izvan Indije.

Prema zadnjim poznatim podacima u napadima islamističkih terorista u srijedu navečer u Mumbaiju, komercijalnom središtu Indije, ubijeno je najmanje 130 osoba, no ta brojka nije konačna, a ranjeno je oko 300 ljudi.

Britanska agencija Reuters dodaje da su u petak u trenutku pisanja izvješća još odjekivale eksplozije iz luksuznog hotel Taj Mahal u kojemu su specijalci tragali za zaostalim teroristima.

Lokacije napada bile su sljedeće: luskuzni hoteli Taj Mahal i Trident-Oberoi, jedan restaurant, središnja željeznička postaja, Židovski centar i bolnica.

Gosti hotela Trident-Oberoi, među kojima jedan s malim djetetom u rukama, izašli su iz hotela nakon akcije redarstvenih snaga i vojske. Iz hotela su odvezeni policijskim minibusevima, kako prenosi fotograf agencije France Presse.

Neki turisti su nosili putne torbe i torbe s prijenosnim računalima, ali mnogi nisu imali ništa, osim odjeće na sebi.

Indijski specijalci spustili su se u petak iz helikoptera na krov Židovskog centra u Mumbaiju u kojem je, kako se pretpostavlja, zatočeno najmanje 10 Izraelaca.

Pripadnici snaga sigurnosti koji su okružili centar otvorili su vatru prema zgradi kako bi skrenuli pažnju otmičara s akcije na krovu. Televizija je pokazala kako specijalci zauzimaju položaje na krovu zgrade Nariman House u kojoj se nalazi Židovski centar.

Šef nacionalne garde je izjavio da se nada da će operacija 'čišćenja' uskoro završiti.

Indija je optužila susjedni Pakistan za potporu teroristima u svrhu sijanja panike i straha te protjerivanja turista iz Indije, no Pakistan je odmah ponudio pomoć te istaknuo da obje zemlje imaju zajedničkog neprijatelja. Ocjenjuje se da je 25 naoružanih gerilaca, a vjerojatno su došli morem, ušlo u srijedu navečer u Mumbai te izvelo napade.

U analizi načina na koji su napadi izvršeni stručnjaci dolaze do različitih zaključaka: dok jedni tvrde da iza njih stoji Al Kaida, drugi kažu da se radi o posve novoj strategiji - zauzimanju gradskih četvrti.

'Napadi u Indiji sličili su državnom udaru', tvrdi analitičar Crispin Black u izjavi za britanski Sky News.

 

 

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
© Hrvatski Telekom 2016. Sva prava pridržana.
www.tportal.hr  www.t.ht.hr