OPTUŽEN ZA KORUPCIJU

Haićanski diktator 'Baby Doc' u kućnom pritvoru

19.01.2011 u 12:40

Bionic
Reading

Bivši haićanski diktator, Claude 'Baby Doc' Duvalier, koji se iznenada u nedjelju, nakon 25 godina izbivanja, vratio na Haiti iz pariškog egzila, zbog optužbi za korupciju u kućnom je pritvoru u luksuznom hotelu iz kojeg ne može izići

Claude 'Baby Doc' Duvalier vladao je željeznom rukom od 1971. do 1986. i optužuje ga se za zloporabu položaja i nestanak na stotine milijuna dolara. Snažan je pritisak njegovih političkih protivnika da se optužba podigne i za teško kršenje ljudskih prava.

'Da, podignut je optužni prijedlog, ali ga ja ne razumijem', kazao je jučer njegov odvjetnik Gervais Charles agenciji AFP, a prenosi BBC. Odvjetnik je dodao da je Duvalier 'slobodan čovjek', ali da je na raspolaganju pravosudnim organima.

Zapravo, policija čuva unutrašnjost i okolinu hotela u kojem je odsjeo.

Duvalierov povratak uznemirio je duhove te martirizirane karipske države koju je prije godinu dana pogodio razorni potres u kojem je poginulo oko 250.000 ljudi. Tragedija se nastavlja epidemijom kolere koja je već odnijela 4.000 života.

Duvalier je izjavio da je došao pomoći Haitiju, no nije kazao kojeg će kandidata poduprijeti u drugom krugu predsjedničkih izbora, koji je trebao biti održan prošle nedjelje, ali je odgođen, u vrlo kompliciranoj političkoj krizi, zbog nemogućnosti izborne komisije da završi s prebrojavanjem glasova nakon prvoga kruga.

Iz francuskih diplomatskih izvora u Port-au-Princeu saznaje se da Duvalier ima povratnu kartu za Pariz za sutra, što stvara još veću konfuziju u cijeloj priči oko njegova povratka iz egzila.

Baby Doc, kako ga se popularno zove, došao je na vlast 1971. kad je imao svega 19. godina, naslijedivši krvavog diktatora, oca, Francoisa 'Papu Doca' Duvaliera, optuženog da je mučio, oteo i pobio oko 30.000 građana.

Pred francuskim pravosuđem pokrenuti su i procesi zbog sumnje da je organizirao ubojstva opozicionara i zbog zločina protiv čovječnosti, ali se do sada Baby Docu nije sudilo.

Haićanska novinarka Michele Montas, bivša glasnogovornica glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, čiji je suprug ubijen 2000. u režimu tadašnjeg predsjednika Jean-Bertranda Aristidea, tvrdi da Bay Doc ima oko 5,7 milijuna dolara na tajnim računima u Liechstenstainu i Švicarskoj