KANCEROGENI DIOKSIN

Onečišćena stočna hrana izvezena u Dansku

10.01.2011 u 14:13

Bionic
Reading

Stočna hrana iz Njemačke, onečišćena kancerogenim dioksinom, izvezena je u Dansku i namijenjena ishrani kokošiju nesilica, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Europske komisije

'Potvrdili smo izvoz zatrovane stočne hrane iz Njemačke za nesilice u Danskoj', rekao je glasnogovornik europskog povjerenika za zdravlje i zaštitu potrošača, Frederic Vincent

Vincent je također zanijekao da je Slovačka zabranila uvoz i prodaju jaja, peradi i svinjetine iz Njemačke zbog tog slučaja.

'Slovačka nije zabranila nikakav uvoz iz Njemačke', rekao je.

Potvrdio je, međutim, da je uvoz mesa iz Njemačke zabranila Južna Koreja, četvrti najveći svjetski uvoznik svinjetine, ocijenivši da ta odluka 'nije razmjerna' slučaju.

Europski dužnosnici trebali bi tijekom dana razgovarati sa svojim kolegama iz Rusije koja je pojačala nadzor mesa podrijetlom iz Njemačke i drugih europskih zemalja.

Europska komisija potvrdila je prošli tjedan da su jaja s njemačkih farma koje su upotrebljavale onečišćenu stočnu hranu izvezena u Nizozemsku, a neka su potom prerađena i izvezena u Veliku Britaniju.

Vjerojatan uzrok onečišćenja je gotovo 3000 tona masti iz tvrtke Harles & Jentzsch iz Uetersena, na sjeveru zemlje, koju je u studenome i prosincu kupilo 25 proizvođača stočne hrane u četirima saveznim zemljama.