ALIREZA PAHLAVI

Sin iranskog šaha: Depresivni padobranac

05.01.2011 u 14:06

Bionic
Reading

Brojnu iransku migraciju duboko je potresla vijest da je mlađi sin posljednjeg iranskog šaha, Muhameda Reze Pahlavija, 44-godišnji Alireza Pahlavi, počinio samoubojstvo u svom domu u Bostonu. Gubitak Alireze Pahlavija za iransku zajednicu diljem svijeta znači gubitak još jednog simbola predrevolucionarnog Irana

Web stranice i društvene mreže - koje su utočište za iranske oporbene pokrete - postale su glavno mjesto za raspravu o smrti Alireze Pahlavija.

Alireza Pahlavi bio je mlađi sin iranskog šaha Muhameda Reze Pahlavija i njegove treće supruge Farah Dibae. Rođen je 1966. godine u Teheranu, gdje je obitelj živjela do 1979. godine, kad je morala napustiti zemlju. Svoje je školovanje nastavio u SAD-u i bio je uvaženi član akademske zajednice. Diplomirao je na Princetonu, magistrirao na Columbiji, a bio je i na doktorskom studiju na Harvardu.

Leila Pahlavi

Strastveni padobranac i ljubitelj ronjenja navodno se borio s depresijom. Valja podsjetiti da je 2001. godine njegova sestra Leila počinila samoubojstvo predozirajući se koktelom lijekova u sobi jednog londonskog hotela u dobi od 31 godine. To je nedvojbeno bio jedan od uzroka njegovih problema. Isprva odlazak iz Irana, nedugo zatim smrt njegova oca, a naposljetku i odlazak voljene sestre.

Političku ulogu ipak je prepustio svom starijem bratu Rezi Pahlaviju, koji je na svojim službenim stranicama izvijestio o njegovoj smrti.

Doznaje se da je počinio samoubojstvo vatrenim oružjem. Najbliži ga suradnici opisuju kao vrlo ljubaznog i pristupačnog čovjeka, s disciplinom vojnika i kraljevskim manirama. Jedno je vrijeme slovio za najpoželjnijeg neženju. Nije bio u braku, a kratko je vrijeme bio zaručen. Susjedi su ga smatrali vrlo društvenim i uvijek lijepo odjevenim.

Obitelj Pahlavi

Predsjednik Iransko-američkog nacionalnog vijeća rekao je u izjavi za Washington Post da je 'iransko-američku zajednicu duboko rastužila vijest o ovoj tragediji': 'Postoje mnoge podjele u zajednici, ali na dan kao što je ovaj, mislim da smo svi ujedinjeni u našoj sućuti s obitelji Pahlavi zbog ovako tragična i bolna gubitka.'

Još nema informacija o pogrebu.