Svijet OBALA BJELOKOSTI

Gbagbo neće odstupiti s dužnosti

Prijetnja zapadnoafričkih čelnika regionalnom vojnom akcijom nije bila dovoljna da uvjeri dosadašnjeg predsjednika Obale Bjelokosti Laurenta Gbagboa da odstupi s dužnosti nakon poraza na predsjedničkim izborima u studenome

Svijet priznaje Alassanea Ouattaru pobjednikom izbora, ali Laurent Gbagbo koristi vojsku da bi ostao na dužnosti, što je izazvalo nerede u kojima su poginule najmanje 173 osobe.

Čelnici Benina, Sijera Leonea i Zelenortskog Otočja otputovali su iz Abidjana u utorak kasno navečer izjavivši da je potrebno još razgovora. Oni su prenijeli poruku Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) u kojoj se traži od Gbagboa da odstupi ili se suoči s vojnom intervencijom.

Regionalni blok upozorio je u petak da će, ako Gbagbo ne odstupi s dužnosti, biti 'poduzete druge mjere, među kojima je i primjena legitimne sile da bi se postigli ciljevi naroda Obale Bjelokosti'.

Predsjednik Benina Boni Yayi, Sijera Leonea Ernest Koroma i Zelenortskog Otočja Pedro Pries izvijestit će predsjedajućeg ECOWAS-a, nigerijskog predsjednika Goodlucka Jonathana, o svom posjetu Obali Bjelokosti, a on bi trebao odrediti datum novih razgovora.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još