švercerske rute

Sadnja kakovca prijeti uništenju šuma u Liberiji

22.04.2024 u 16:16

Bionic
Reading

Poljoprivrednici iz Obale Bjelokosti krče šumu u Liberiji kako bi zasadili kakaovac i potom ga krijumčare u matičnu zemlju radi prodaje, a njegov izvoz u EU mogao bi potkopati nastojanja da ublaži smanjivanje površina pod šumom, pokazalo je istraživanje ekološke udruge

EU je pripremio zakon koji bi od kraja godine trebao spriječiti uvoz poljoprivrednih proizvoda povezanih s krčenjem šuma širom svijeta.

Kompanije će morati dokazati da njihovi nabavni lanci ne potiču krčenje šuma, a uredba pokriva proizvode poput kave, govedine i soje.

Kakaovac bi trebao biti prvi test njezine provedbe, posebno s obzirom na velika poskupljenja pod utjecajem suše u vodećim zemljama-izvoznicama u Africi.

Udruga za očuvanje šuma u Obali Bjelokosti IDEF otkrila je u međuvremenu da poljoprivrednici u potrazi za zemljištem prelaze granicu i krče šume u susjednoj Liberiji.

"Sve ih je više, a brojka će i dalje rasti", rekao je za Reuters Bakary Traore, izvršni direktor IDEF-a i glavni autor istraživanja.

Ukoliko se egzodus uzgajivača kakaovca iz Obale Bjelokosti u Liberiju ne zaustavi, prijeti opasnost reprize masovnog krčenja šume radi sadnje novih plantaža koje je gotovo izbrisalo šumski pokrivač u Obali Bjelokosti, rekao je Traore.

Obala Bjelokosti vodeći je proizvođač kakaovca u svijetu, ali uzgajivačima probleme zadaju klimatske promjene, starenje drveća i bolesti.

Traži se kontrola

Liberija je pak samo u 2022. godini izgubila oko 150.000 hektara prirodne šume, prema organizaciji za zaštitu prirode Global Forest Watch.

U liberijskoj upravi za šumarstvo rekli su za Reuters da im je poznato da uzgajivači kakaovca iz Obale Bjelokosti unatrag tri godine sade nove plantaže i dodali da pripremaju mjere.

Regulator u Obali Bjelokosti i Europska komisija nisu odmah odgovorili na Reutersov upit da komentiraju istraživanje udruge.

IDEF je proveo istraživanje tokom razdoblja od šest mjeseci u skupini sela za koje su satelitske slike pokazale da su žarište krčenja šuma u Liberiji. No, Traore je rekao da je ta pojava uobičajena duž većeg dijela granice između dvije države.

Udruga je otkrila da su doseljenici počeli saditi kakaovac na zemljištu koje su liberijski poljoprivrednici unajmili 2018. godine.

Neke plantaže tek su u fazi razvoja, a neke već uzgajaju kakaovac.

Kompanije tvrde da ne mogu pratiti njegovo porijeklo, a kakaovac uzgojen u Liberiji ilegalno se krijumčari natrag u Obalu Bjelokosti i miješa s domaćim proizvodima.

"Kontrola na terenu zapravo gotovo i ne postoji", rekao je Traore. “Ako se ne uspostavi snažan mehanizam nadzora, taj će kakao doći na europsko tržište“, upozorio je.