NJEMAČKA NA TESTU

NATO traži još AWACS-a za Afganistan

11.12.2010 u 20:53

Bionic
Reading

Glavni zapovjednik NATO-ovih vojnih snaga u Afganistanu general David Petraeus zatražio je više zrakoplova tipa AWACS, izvijestio je u subotu dužnosnik Saveza, iako se čini da bi zahtjev upućen vjerojatno Njemačkoj mogao naići na oštro političko protivljenje

Iz NATO-ova sjedišta u Bruxellesu izvijestili su kako razmatraju zahtjev generala Petraeusa. "Pismo nam je upućeno i sada ga razmatramo da bismo ustanovili možemo li ga ispuniti", rekao je jedan dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

'Znam da se o tomu govori već neko vrijeme. U Afganistanu imamo AWACS-e, no tražimo još nekoliko dodatnih', rekao je dužnosnik. Zahtjev će biti podnesen vijeću NATO-ovih 28 zemalja članica. Glasnogovornik njemačkog ministarstva obrane izjavio je kako Njemačka tek treba razmotriti službeni dopis.

Njemački tjedan Der Spiegel izvijestio je da bi povećani broj AWACS-a za sobom povukao i slanje dodatnih stotinu vojnika u Afganistan. Razmještaj njemačkih vojnih snaga u Afganistanu već je vrlo nepopularan potez među njemačkom javnošću, a slanje dodatnih snaga u Afganistan zahtijevalo bi novo parlamentarno odobrenje i financiranje.