CINESTAR

Svečana dodjela Bijele zastave (GUWAA E-White Flag) tvrtki Blitz-CineStar

15.06.2015 u 12:43

Bionic
Reading

Svakim dolaskom u Cinestar brinete i o čistom okolišu

U petak, 12. lipnja u 11 sati u CineStar dvorani Gold Class by American Express u Arena Centru tvrtka Blitz-CineStar postala je ponosnim vlasnikom elektronske Bijele zastave, velikog priznanja za doprinos očuvanju i zaštiti mora, rijeka i jezera koje je dobila zbog svojih ulaganja i brige za zbrinjavanje otpada i promicanje očuvanja hrvatskih voda. Ovo je prvo kino u svijetu kojemu je uručena Bijela zastava, čemu će posebno priznanje dati i sam Princ Albert II od Monaka prilikom svoje posjete Hrvatskoj u rujnu ove godine! Ovime Blitz-CineStar postaje partner u očuvanju okoliša sa Prince Albert II of Monaco Foundation.
Certifikat elektronske Bijele zastave direktorici marketinga tvrtke Blitz-CineStar d.o.o. Saši Kesić Leko svečano je uručio Kristijan Curavić, osnivač i predsjednik GUWAA organizacije i Svjetske udruge za očuvanje i zaštitu mora, rijeka i jezera.

Tom je prilikom gđa. Kesić izjavila: „Ponosni smo što danas postajemo vlasnikom elektronske Bijele zastave koje smatramo krunom naših ulaganja usmjerenih na očišćenje od otpada i promicanje očuvanja hrvatskih voda. Zahvaljujemo se udruzi GUWAA i g. Curaviću koji je prepoznao naše napore i sustavnu kampanju kojom pozivamo na brigu o zbrinjavanju otpada kako bismo svi zajedno osigurali bolju budućnost za naš planet.“

Bijela zastava (WhiteFlag International) jedini je simbol u svijetu koji garantira čisto more, plaže, morsko dno i kopnene vode u svrhu zaštite života u njima, a vlasništvo je GUWAA organizacije (Global Underwater Awareness Association) koja je u partnerstvu sa Fondacijom Princ Albert II od Monaka. Bijela zastava ekološki je simbol koji zahtijeva sistematsko i kontinuirano čišćenje mora i priobalja odnosno održavanje istih čistim, kako bi se posjetiteljima garantirale ekskluzivne vrijednosti koje posjedovanje Bijele zastave predstavlja. Ovaj simbol dodijeljen je samo nekolicini mjesta u svijetu, ali kreće sa svojim komercijalnim dodjeljivanjem u veljači 2016. godine, i to u Singaporu, Kataru, Dubaiju i SAD-u. Također, do kraja godine ovaj će ekskluzivni certifikat biti dodijeljen i organizaciji Formula 1 te brendu luksuznih satova Piaget.

Kako je današnja svečanost od izuzetne važnosti za podizanje svijesti o potrebi poduzimanja konkretnih aktivnosti kako bi se očuvala čistoća hrvatskih voda, na istoj je prisustvovao i g. Ivo Bašić, savjetnik ministra Ministarstva turizma Republike Hrvatske te g. Erik Frimannslund Brede, savjetnik veleposlanika Veleposlanstva Kraljevine Norveške u RH, kao i ostali brojni partneri Bijele zastave te uvaženi gosti.
G. Bašić istaknuo je: „Zahvaljujem GUWAA organizaciji i Blitz-CineStaru na ovoj sjajnoj akciji i projektu koji je od izuzetne važnosti. Poznato je kako su okoliš i njegova bioraznolikost presudni turistički resurs koji moramo očuvati. To je i jedan od preduvjeta hrvatskoga turizma kakvoga svi želimo - na prvom mjestu mora biti očuvanje okoliša i bioraznolikosti, što možemo postići samo širenjem svijesti o tome.“

Kristijan Curavić, osnivač i predsjednik GUWAA organizacije i Svjetske udruge za očuvanje i zaštitu mora, rijeka i jezera, tijekom svečanosti iznio je zastrašujuće činjenice o onečišćenju mora, rijeka i jezera. Upozorio je i na alarmantno stanje otpada u hrvatskim vodama: „Svake godine u mora, rijeke i jezera uđe preko tisuće tona otpada, a izvadi se neusporedivo manje. Kako bismo promijenili ovaj omjer, ronioci naše organizacije cijele godine sustavno rade kako bi smanjili tu nevjerojatnu količinu otpada. Na žalost, na svijetu ne postoji stroj koji čisti morsko dno. Zbog osjetljivosti njegove flore i faune te cjelokupne morske vegetacije, morsko dno može čistiti samo čovjek. Konzumiranje plastike svake se godine drastično povećava zbog čega se povećava i plastični otpad, a u nemogućnosti da ga probave, brojni morski sisavci ugibaju. Iz tog razloga GUWAA organizacija poduzima konkretne mjere vađenja otpada, a do kraja iduće godine iz hrvatskih mora, jezera i rijeka planiramo izvaditi do 50 tona smeća.“
Zabrinjavajuća je činjenica da je hrvatsko more po onečišćenosti raznim otpadom koje se nalazi na dnu mora drugo u Europi, iako je istovremeno i drugo u Europi po kvaliteti i čistoći vode. Čak 85% svih bolesti u svijetu se prenosi vodom. Čišćenje i zaštita hrvatskih voda prioritetna je oblast za djelovanje kako bi Republika Hrvatska održala status jedne od vodećih turističkih destinacija po prepoznatljivom čistom moru i morskom dnu.

Tvrtka Blitz-CineStar prepoznala je i naglašava važnost brige o očuvanju okoliša. U skladu s nastojanjem da osvijesti globalni problem zagađenja prirode sustavno provodi kampanju Za našu Zemlju, pozivajući posjetitelje na recikliranje otpada te razvrstavajući svakodnevni otpad. Također, ponosni je vlasnik ZelEn certifikata kojim se garantira korištenje energije iz obnovljivih izvora.