JOSIPOVIĆEVA KAMPANJA NIJE MU PRIORITET

Milanović: O promjenama Ustava nakon izbora

22.12.2014 u 16:29

  • +5

Milanović u Brodotrogiru

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Zoran Milanović u Trogiru je, govoreći o inicijativi Ive Josipovića za promjenom Ustava, kazao da to 'u ovom trenutku nije prioritet' - ali je, kaže, spreman o ovoj temi razgovarati nakon predsjedničkih izbora. Ako za to bude potrebe

'Među nama su jako male razlike, ali razgovaramo o tim stvarima. One nisu prioritet, ali o svemu nakon kampanje. Ne vidim da je to nešto...' odgovorio je Milanović na pitanja novinara.

U trogirskom brodogradilištu premijer je bio na porinuću tankera vrijednog 45 milijuna dolara, prvog nakon privatizacije ovog škvera. Vlasnik Brodotrogira Danko Končar pohvalio se da se radi o inovativnom brodu koji troši 25 posto manje goriva u odnosu na konkurente. Izgrađen je za potrebe vlastite brodarske kompanije i davat će se u najam na tržištu.

'Brodovi se grade i gradit će se uz zaradu, dok su prije radili gubitke koje su pokrivali porezni obveznici. Brodogradilište u Splitu radi brodove za potrebe Hrvatske obalne straže, što je kvalitetan iskorak, a u Uljaniku se grade najsloženiji brodovi na kojima se po toni najviše zarađuje. Brodogradnja u istočnoj Europi je praktički propala, ali Hrvatska se drži - i vjerujem da će opstati i zarađivati. To nije samo pitanje radnih mjesta, nego i našeg identiteta. Ovaj brod nije samo hrpa željeza ili školjka od 50 ili 200 milijuna dolara, ovo je Hrvatska', bio je zadovoljan Milanović.

Prisjetio se čak i svojih mladih dana, u kojima je uz vijest o svakom izgrađenom brodu slušao i informacije koliko se na njemu izgubilo. Kaže da danas to više nije slučaj, na danas porinutom tankeru zaradit će i investitor i brodar.

'Jesmo li zadovoljni? Onaj tko je u potpunosti zadovoljan prestat će raditi na sebi. Ja bih volio da su danas porinuta dva broda', kazao je.

Novinare je još jednom zanimao njegov stav o najavljenoj monetizaciji autocesta, pa je odgovorio da 'treba vremena kako bi to ljudima sjelo'.

'Ljudi će shvatiti što je u njihovom interesu i što je u interesu svakoga od nas, a što žele strani kreditori koji nam samo uzimaju kamatu', dodao je Milanović.

Vlasnik 'Brodosplita' Danko Končar objavio je da se u njegovoj tvrtki trenutno grade platforme za naftna istraživanja te da se 'ne odbija nijedan posao' - osim što se pazi da bude profitabilan. U odnosu na 1200 zaposlenih prije privatizacije, u trogirskom škveru danas radi oko tisuću radnika.

Nakon porinuća najnovijeg tankera, u petak je postavljena i kobilica za brod za prijevoz kemijskih proizvoda, prvi od dva koja će unajmiti norveška Blystad grupa.