TKO JE PODRŽAO PLENKOVIĆA?

Most u nezgodnoj poziciji, HDZ bez njega ima 77 potpisa

06.10.2016 u 11:01

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i bez Mosta ima dovoljno potpisa zastupnika kojima može otići kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i dobiti blagoslov za sastavljanje Vlade. Plenkoviću su svoje potpise nakon HSS-a dala i četiri saborska zastupnika, članovi budućeg kluba stranke Milana Bandića u Saboru, a očekuje se da će i manjinci podržati HDZ

Nakon sinoćnjih pregovora s Mostom Plenković je dao naslutiti da, ako do dogovora s Mostom ne dođe, ima asa u rukavu, a to je dovoljnih 77 potpisa i bez Mosta.

Ta činjenica dodatno je oslabjela pregovaračku poziciju Mosta koji, uz svojih sedam uvjeta, traži pet ministarstva i mjesto predsjednika Sabora.

'I danas sam rekao kolegama iz Mosta da je naš cilj dogovoriti stratešku i stabilnu suradnju u okviru buduće Vlade. Mislim da su naši mandati, i jedne i druge strane, poticaj da ta suradnja bude kvalitetna i dugotrajna. Što se tiče vaših pitanja postoji li mogućnost da HDZ dođe do predsjednice sa 76 potpisa u bilo kojoj varijanti, i to je na stolu. Međutim to nije prioritet', rekao je Plenković sinoć.


Do sada je HDZ, koji ima 61 zastupnika, podržalo pet zastupnika HSS-a, četiri iz budućeg Bandićeva saborskog kluba, među kojima je i zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj, član Predsjedništva HSU-a Kažimir Varda, gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Sedam zastupnika ostalih nacionalnih manjina koji su danas na sastanku u HDZ-u, prema tvrdnjama upućenih, gotovo će sigurno dati potporu Plenkoviću.

No iznenađenja su uvijek moguća; Mostu predstoji sjednica Nacionalnog vijeća kako bi se donijela odluka o potpori HDZ-u.

Novi je krug konzultacija kod predsjednice Grabar Kitarović 10. listopada, Sabor se konstituira 14. listopada.