NAKON PET SATI

Još nema finalnog dogovora, Plenković spomenuo mogućnost 76 potpisa bez Mosta

06.10.2016 u 08:49

Bionic
Reading

Nakon sastanka u središnjici HDZ-a, koji je trajao više od pet sati, pred okupljene novinare stali su predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i lider Mosta Božo Petrov. Ni nakon šeste runde pregovora dogovor Mosta i HDZ-a nije postignut iako obje strane već nekoliko dana javno uvjeravaju da su pri kraju pregovora. Raspravljalo se opet o ustroju Vlade, a sada obje strane moraju raspraviti prijedloge na stranačkim tijelima

'Moj je dojam da smo blizu konačnog dogovora, a cilj je da u iduća dva dana predstavimo modele rješenja našim strankama i mislim da bismo do petka trebali imati cjelovit dogovor o paketu. Ukoliko se do petka i u okviru HDZ-a i u okviru Mosta potvrdi načelno razumijevanje koje smo postigli ovih dana, mislim da ćemo idućeg tjedna moći brzo formirati budući saziv Sabora, ali i Vladu', kazao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon sastanka.

Prema nekim informacijama, dogovor je zapeo oko pozicije predsjednika Sabora, odnosno Most inzistira na toj poziciji, a u HDZ-u nisu skloni pristati na to.

'Raspravljali smo o nizu dužnosti u okviru Sabora, a tražimo rješenje na temelju kojeg bi i HDZ i Most bili zadovoljni', rekao je Plenković, ne želeći ništa otkriti.

Prema tim informacijama, na čelu Sabora onda bi bio Božo Petrov. 'Razgovarali smo o prijedlozima s jedne i s druge strane i bit će zanimljivo sutra na Nacionalnom vijeću Mosta', rekao je Petrov. Upitan postoji li mogućnost da ne dođe do dogovora, Petrov je kazao: 'Uvijek postoji mogućnost da se dogovorite ili ne dogovorite dok pregovarate. Zadnja tri tjedna traju konstruktivni razgovori, a nadam se da će tako i završiti.'

Postoji li u HDZ-u plan B ukoliko ne dođe do dogovora s Mostom?

'I danas sam rekao kolegama iz Mosta da je naš cilj dogovoriti stratešku i stabilnu suradnju u okviru buduće Vlade. Mislim da su naši mandati, i jedne i druge strane, poticaj da ta suradnja bude kvalitetna i dugotrajna. Što se tiče vaših pitanja postoji li mogućnost da HDZ dođe do predsjednice sa 76 potpisa u bilo kojoj varijanti, i to je na stolu. Međutim to nije prioritet', rekao je Plenković.

Na pitanje koliko je Mostu važno mjesto predsjednika Sabora, Petrov je kazao: 'Naravno da je važno, koliko je važno HDZ-u, toliko je važno i Mostu. Bilo bi važno i svim drugim strankama, ali ponovit ću: dogovaramo cjelokupni paket i u trenutku kada to raspravimo na našim stranačkim tijelima i u trenutku kada ponovno sjednemo za stol, tada ćete znati cijelo rješenje.'

Plenković je potvrdio da računa na potpise manjinaca s kojima sutra nastavlja pregovore. HDZ je dobio i potpise HSS-a te, kako doznajemo, četiri potpisa Bandićevog kluba.

Petrov ne misli da su potpisi drugih stranaka pritisak na Most.

'Ne mislim da postoji ikakav pritisak, niti mislim da nakon tri tjedna razgovora to na bilo kakav način HDZ radi namjerno, to je vjerujem inicijativa nekih drugih koji bi voljeli da se ne dogodi suradnja HDZ-a i Mosta, ali pritiska nema jer smo već u izbornoj noći rekli da nam to ne predstavlja problem. Nama je prioritet suradnja s HDZ-om', rekao je Petrov.

'Metodološki, sve se odvija onako kako smo zamislili, isplanirali, možda smo dedramatizirali situaciju, možda to nije toliko interesantno s medijskog aspekta, ali posao koji radimo, radimo odgovorno i ozbiljno, na način koji priliči ovakvoj postizbornoj situaciji. Vodite računa da je došlo do političkih promjena i u HDZ-u, a ja želim da sve što je u ovim razgovorima bude zajednički dogovor i da se reflektira kao zalog radu buduće Vlade u četiri godine. Nikakvi rokovi nisu probijeni, konzultacije su u ponedjeljak i do tada vam jamčim - imat ćemo sasvim jasnu situaciju i kada je riječ o dogovoru Mosta i HDZ-a i i kada je riječ o tome da ćemo kod predsjednice doći s potrebnim potpisima', zaključio je Plenković.