ISTRAŽIVANJE HENDALA

Kako se prema anketi HRT-a pune saborska mjesta?

31.08.2016 u 22:10

Bionic
Reading

Lijevo-liberalna i/li konzervativna politička opcija - kako koja stoji u 8. i 9. izbornoj jedinici, otkriva veliko HRT-ovo istraživanje preferencija koje je na uzorku od 1.000 ljudi radila agencija Hendal. Istraživanje za 8. izbornu jedinicu zaključeno je jučerašnjim danom, a ono za 9. provedeno je od 16. do 29. kolovoza. Statistička pogreška na promatranom uzorku je +/- 3,1 posto

Premda su 'susjede', 8. i 9. izborna jedinica ideološki su i svjetonazorski dijametralno suprotne pa tako u jednoj apsolutno dominira lijevo-liberalna, a u drugoj konzervativna politička opcija, pokazuje HRT-ovo istraživanje

8. izborna jedinica

Iako slovi kao utvrda IDS-a, većinu na izborima u ovoj jedinici koja obuhvaća zapad Primorsko-goranske županije i Istru redovito osvaja SDP, a i sad je uspio zadržati gotovo isti broj glasača kao u studenome.

S partnerima iz Narodne koalicije osvaja 32 posto (0,3 posto manje nego prije devet mjeseci). IDS se, prema anketi, mnogo više zamjerio svojim biračima. Ostao je drugoplasiran s 14,8 posto, ali je izgubio gotovo pet posto birača u odnosu na studeni.

HDZ, čiju listu ovdje predvodi ministar prometa u ostavci Oleg Butković, dobiva 9,6 posto što znači da mu se potpora gotovo prepolovila.

Živi zid je jedan posto u plusu (6,4 posto). Ako je suditi prema anketi, birače je u 8. izbornoj jedinici najviše razočarao Most. Broj glasova im se u odnosu na studeni više nego prepolovio i trenutno su ispod izbornog praga na 4,7 posto pa Ines Strenji Linić da bi zadržala jedini Mostov mandat može pomoći samo statistička pogreška ili neodlučni birači kojih ima oko 23 posto.

Prema takvim rezultatima, SDP i partneri dobivaju isti broj mandata - sedam.

Ništa se ne mijenja ni IDS-u. Iako ide u koaliciji, na tri su prolazna mjesta IDS-ovci pa će samo oni i sjediti u Saboru. HDZ gubi jedan mandat, tako da Ivan Kirin - koji je nedavno utrčao iz HSP AS-a u HDZ i zauzvrat na njihovoj listi dobio visoko peto mjesto ipak neće zadržati zastupničku fotelju.

Jedan siguran mandat, a nisu imali nijedan, anketa predviđa Jedinoj opciji okupljenoj oko Živog zida. Mostov zasad jedini - poprilično visi. Bez dijela neodlučnih, a s postojećom metodom preračunavanja glasova u mandate, mogao bi ga izgubiti u korist SDP-a.

9. izborna jedinica

U ovoj izbornoj jedinici koja obuhvaća sjeverni dio Splitsko-dalmatinske te cijelu Ličko-senjsku, Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju redovito pobjedničku - HDZ-ovu listu na prošlim su izborima predvodili Tomislav Karamarko, Josipa Rimac, Božidar Kalmeta. Sad ih nigdje nema, a neki manje poznati HDZ-ovci koji su došli na njihova mjesta stranci neće priskrbiti više glasova, ali bi mogli više mandata.

Za Domoljubnu koaliciju u studenome je glasovala čak polovina birača 9. izborne jedinice. Sad je HDZ pao na 41 posto glasova, ali je i dalje dvostruko jači od SDP-ove koalicije kojoj je potpora pala na 19,4 posto. Most je, u odnosu na studeni, - upola slabiji sa 7,8 posto.

Četvrtoplasirani i jedini koji raste u ovoj izbornoj jedinici pa ima šansu osvojiti zastupnika je savez okupljen oko Živog zida s 4,3 posto.

Bandićeva koalicija je peta i Bandić 'Za premijera' u 9. izbornoj jedinici ne prolazi. Ostali još manje, ali se njihove glasove pribraja velikima.

Kad se glasove preračuna u zastupničke mandate, HDZ će ih imati devet što je mandat više nego u studenome, a SDP i partneri četiri.

Most će imati jednog zastupnika - Miru Bulja, a onaj drugi zastupnik Mosta iz studenoga bio je Stipe Petrina koji sad predvodi koalicijsku listu sa samo 0,6 posto potpore. Živi zid bi, budu li mu statistička pogreška uz dio gomile neodlučnih od gotovo 22 posto išli na ruku, mogao osvojiti jedan mandat na štetu HDZ-a.

Nakon obrađene druge, treće, pete, osme, devete i 10. izborne jedinicepopunjena su 84 saborska mjesta od čega ih najviše - čak 36 - ima SDP-ova koalicija. Dva zastupnika manje imaju HDZ i partneri. Most je s osam mjesta treći, a u Saboru još sjede IDS i Jedina opcija Živog zida te svatko zasad ima tri mjesta.