MOST (NE)ĆE PROFITIRATI?

U 10. izbornoj jedinici izbori kao da ni ne trebaju

31.08.2016 u 01:26

Bionic
Reading

U 10. izbornoj jedinici, koja obuhvaća južni dio Splitsko-dalmatinske i cijelu Dubrovačku-neretvansku županiju, novi izbori ni ne trebaju ako je suditi prema velikom HRT-ovu istraživanju preferencija koje je na uzorku od 1.000 ljudi radila agencija Hendal. Prema toj anketi, sve uglavnom ostaje isto kao u studenome kako u redoslijedu stranaka, tako i u mandatima, a manje ili veće promjene primjećuju se tek u postocima, no to zbog specifične D'Hondtove metode preračunavanja glasova u mandate ne utječe na trenutni rezultat

HDZ koji u 10. izbornoj jedinici koalira s Hrvatskom demokršćanskom strankom ostaje prvi, ali u odnosu na studeni (41,50 posto) sad bi dobio 9,8 posto manje glasova (31,7 posto). Manje ima i drugoplasirana SDP-ova koalicija. Pala je za 7,61 posto, naime, u studenome je imala 28,91 posto, a sada 21,3 posto, javlja HRT.

No, od pada potpore HDZ-u i SDP-u neće profitirati grupacija iz Metkovića kojoj je 10. izborna jedinica baza. Most sada dobiva 2,34 posto manje - imali su 18,44 posto, a sad 16,1 posto.

Preostali glasovi očito su se rasuli na onu većinu koja nije ni nadomak izbornom pragu. Najbliži mu je, ali bez šanse da ga prijeđe, savez okupljen oko Živog zida (2,7 posto). Ni Bandićeva lista (2,3 posto), koju ovdje predvodi bivši SDP-ovac i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, zastupniku se ne treba nadati. Svi ostali su ispod jedan posto.
 
Na zastupnike u 10. izbornoj jedinici mogu računati samo tri političke grupacije. Najviše HDZ - sedam, s tim da je jedan mandat prepustio koalicijskom partneru, demokršćaninu Dodigu darujući mu šesto mjesto na listi.

Na istome ostaje i SDP-ov savez. Imali su četiri s listom koju je prošli put predvodio Ante Kotromanović, imat će četiri i sad kad ih vodi Boris Lalovac. Božo Petrov si je kao prvi na listi osigurao zastupničku fotelju, a sa sobom će u Sabor povesti još dvoje mostovaca. Dakle, kao i dosad bilo bi ih troje.

Moramo napomenuti da je zbog velikog broja neodlučnih i ovdje - 21,3 posto te statističke pogreške koja na uzorku od 1.000 ispitanika iznosi +/- 3,1 posto, ali i D'Hondtove metode preračunavanja glasova koja redovito ide u korist najjačega moguće da u ovoj izbornoj jedinici HDZ osvoji i osmi mandat na štetu SDP-a.

I za kraj, evo kako bi izgledao novi saziv Sabora nakon obrađenih četiriju izbornih jedinica: na 56 dosad popunjenih mjesta, sjedit će 28 zastupnika HDZ-a i partnera, 20 njih iz Narodne koalicije, šest mostovaca i dva zastupnika iz Jedine opcije okupljene oko Živog zida.