ISTRAŽIVANJE HRT-A

SDP preuzeo II. izbornu jedinicu od HDZ-a

29.08.2016 u 21:25

Bionic
Reading

U velikom HRT-ovu istraživanju preferencija koje je na uzorku od tisuću ljudi radio Hendal u drugoj izbornoj jedinici, za razliku od posljednjih izbora kada su HDZ i SDP bili izjednačeni, sada vodi Narodan koalicija predvođena SDP-om

U ovoj 'raščetvorenoj' izbornoj jedinici koja obuhvaća istočne dijelove Grada Zagreba i Zagrebačke županije te cijelu Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju dogodio se preokret u odnosu na studeni, javlja HRT.

Tada su HDZ-ova Domoljubna koalicija (33,35 posto) i SDP-ova Hrvatska raste (32,49%) bile gotovo izjednačene, ali je HDZ na kraju, sa samo 0,9 posto glasova više, bio relativni pobjednik.

Sada je razlika od 6,6 posto, ali u korist SDP-ova saveza. Trenutno uživaju potporu oko 31,3 posto. HDZ, koji ovdje koalira s HSLS-om, dobiva malo manje od 24,7 posto.

Izborni prag u 2. izbornoj jedinici prelazi još samo Most, ali s 5 posto glasova manje (sada 8 posto) nego u studenome.

S obzirom na čak 22,1 posto takozvanih neopredijeljenih birača i statističku pogrešku od +/- 3,1 posto, iz igre za mandat ne smije se izbaciti koaliciju predvođenu Živim zidom koja je na 4,3%, a kakvu-takvu šansu ima i Milan Bandić (4,1%) koji upravo u ovoj izbornoj jedinici predvodi listu svojeg saveza Za premijera.

I to je to! Nitko više nije uspio doći ni do 1 posto potpore.

Ako je suditi prema anketi, najpopularnija ministrica iz Milanovićeve vlade, opet će se morati uzdati samo u se. Anka Mrak Taritaš i sad je osma na listi Narodne koalicije, a u 2. izbornoj jedinici oni osvajaju mandat manje (7).

No, to je ipak dva više nego u studenome.

HDZ-ov najkontroverzniji ministar - Zlatko Hasanbegović, kao treći, ne treba se brinuti. Sigurno ulazi u Sabor, što ne vrijedi za HDZ-ova koalicijskog partnera HSLS. Budući da osvajaju mandat manje nego u studenome - njih 5, HSLS-ovac Dario Hrebak, kao šesti, ostaje bez fotelje u novom sazivu. Kao i dosadašnja Mostova zastupnica Ljubica Ambrušec.

Jer, Most bi prema anketi s dva pao na samo jednog zastupnika, koliko bi imao i savez okupljen oko Živog zida.

Samo što su oni u plusu jer na prošlim izborima u ovoj jedinici nisu dobili zastupnika. Za razliku od Milana Bandića koji i onaj jedini osvojeni u studenome sad gubi.