SRBIJANSKI MEDIJI

Žestoko pljuvanje Željka Jovanovića: Dvojbeni Srbin koji veliča ustaše!

29.08.2016 u 14:08

Bionic
Reading

Čelnik SDP-a Zoran Milanović i danas je jedna od glavnih tema srbijanskih medija nakon što je, kako navode, prošlog tjedna iznio čitav niz uvreda na račun srpskog naroda i Srbije, a u intervjuima za beogradski tisak bivšeg hrvatskog premijera nije štedio ni bivši hrvatski predsjednik i nekoć bliski politički suradnik Ivo Josipović te Miodrag Linta, predsjednik Saveza Srba iz regije koji je kritizirao člana SDP-a Željka Jovanovića jer je javno podržao Milanovićeve uvrede

Beogradski Blic, naime, u današnjem broju donosi razgovor s Josipovićem naslovljen 'Milanović ima primitivnu politiku', u kojem bivši predsjednik ističe kako ne odobrava izjave čelnika SDP-a te kako misli da su one dio primitivne i neodgovorne taktike.

Josipović o bivšem suradniku

'On je vrlo inteligentan čovjek s kapacitetom za najviše domete u politici, no s njim nije nikada bilo lako surađivati zbog njegove naravi, ali sve više vidim i zbog sustava vrijednosti koji su nam se sve više udaljavali', rekao je Josipović za Blic od ponedjeljka.

'Milanović nikad nije prestao biti antifašist. Samo, danas je njegov politički interes, barem kako ga on vidi i provodi, ispred nekih političkih stavova koji su mu nekad značili. To što se baš sad sjetio djeda ustaše očito je predizborni pokušaj da uknjiži neki bod na suparničkom terenu', rekao je Josipović, a izjave tehničkog ministra vanjskih poslova Mire Kovača ocijenio je kao više 'kavgadžijske nego kao proustaške' te kako njemu 'očito nije do rješenja problema, nego do kavge koja ima primarno unutarnjopolitički motiv.

Upitno Jovanovićevo srpstvo

Na pitanje kako ocjenjuje reagiranja iz Srbije, Josipović kaže da ima umjerenih i razumnih, a ima i onih koji su 'kao ogledalo naše političke scene' te da 'ima slučajeva u kojima se sukob inicijalno generira u Srbiji'.

'Ne mislim da se u Srbiji vodi dobra politika prema susjedstvu, pa ni prema Hrvatskoj. Ali ne bih rekao da danas itko relevantan planira osvajanja kako je to bilo devedesetih', rekao je Josipović, zaključivši kako se EU neće previše miješati u hrvatsko-srbijanske verbalne ratove.

Milanovića i njegovog bliskog suradnika te nekadašnjeg ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića kritizirao je u današnjem broju BlicaMiodrag Linta, predsjednik Saveza Srba iz regije, ponajviše stoga što je Jovanović javno podržao Milanovićeve uvrede.

'Sramno je to da se Jovanović, koji je srpske nacionalnosti, besramno hvali da je hrvatski veteran i da je bio zastupnik u Hrvatskom saboru 1990. godine, kada se tobože stvarala slobodna Hrvatska. Posebno je sramna Jovanovićeva izjava da su na vlasti u Srbiji etnotrgovci koji Srbe u Hrvatskoj koriste za raznorazna potkusurivanja i njihove unutarstranačke interese', navodi Linta, ističući zalaganje premijera Vučića i srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića za mir, stabilnost i pomirenje u regiji, ali, kako primjećuje, nemaju sugovornika na hrvatskoj strani za navedenu politiku.

Za Lintu je Milanović šovinist i lažni antifašist

Za Lintu je sramno to što se Jovanović hvali sudjelovanjem u Hrvatskoj vojsci, koja je 'počinila brojne zločine prema pripadnicima njegovog naroda' te konstatira da je Hrvatska vojska imala ključnu ulogu u ostvarenju Tuđmanove zločinačke politike, čiji je cilj bio Hrvatska bez Srba ili sa što manje Srba.

Podsjetivši da mnogi hrvatski vojnici i policajci još nisu odgovarali za zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima, a o čemu, kako ističe Linta, 'Jovanović šuti', predsjednik Saveza Srba iz regije navodi da je on bio hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i sporta te da nije učinio ništa da se iz obrazovnog programa povuku udžbenici u kojima se 'veliča uloga ustaša i poriču zločini nad Srbima, a Srbija predstavlja kao nacistička Njemačka koja je tobože vodila velikosrpsku politiku'.

'Jasno je kao dan da šovinistu i lažnom antifašistu Milanoviću, koji je kao premijer Hrvatske vodio hadezeovsku politiku cementiranja etničkog čišćenja Srba, trebaju tzv. podobni Srbi da bi pokazao međunarodnoj zajednici da je Hrvatska tobože demokratska država, kao i da preko njih dobije glasove preostalih Srba na izborima', zaključuje Linta.

Ljubakanje s Tomom Grobarom

Tabloid Kurir pak u današnjem broju uz nadnaslov 'Nikako da se smiri' donosi naslov 'Milanović: HDZ Srbiji gleda kroz prste, ja neću', navodeći izjavu bivšeg premijera u kojoj ističe kako 'osobno nije imao problem ove četiri godine s demokratskim, modernim vladama, već s balkanskim mentalitetom, s onima kojima pripada i HDZ i s kojima se razumiju'.

'Ne vidim razloga da se ljubakam s Tomom Grobarom. Neću s njima pričati ako postanem premijer, s njima će pričati moji suradnici', citirao je Kurir Milanovića.

Tabloid Informer odlazi još dalje pa u današnjem broju donosi nadnaslov 'ustaški unuk Milanović nastavio s uvredama' te naslov 'Lideru HDZ-a spominjao majku, a onda se ostrvio na Vučića i Nikolića', dok Kurir donosi naslove 'Izgubio kompas' te 'Milanović nastavlja provocirati'.

Beogradska Politika pak donosi komentar sa zaključkom kako bi za Beograd bilo bolje da pobijedi HDZ, ističući da je za Milanovića, prema tvrdnji Demokratskog saveza Srba, na proteklim izborima glasalo oko 60.000 Srba, vjerujući da daju glas ljevičaru koji je prije nekoliko dana nazvao Srbiju 'šakom jada'.