dobrović na n1

Most se s Oreškovićem susreo 48 sati prije nego li su mu dali potporu

24.12.2015 u 09:49

Bionic
Reading

Gost Novog dana na N1 bio je Slaven Dobrović član Nacionalnog vijeća Mosta koji je s Tihomirom Ladišićem razgovarao o novom mandataru, njegovim prvim potezima i periodu od izbora do izbora mandatara

Dobrović smatra da je rješenje nestranačkog mandatara najbolje i da političku težinu koju Petrov ima može dati kao potpredsjednik vlade vodeći računa da tim koji će biti pod kapom nestranačkog mandatara može biti ono što Hrvatska treba.

Priznao je da mandatara Tihomira Oreškovića ne poznaje i da su uspjeli nekih dan do dva upoznat se s njegovom biografijom i obaviti razgovor.

'Njegove stručne reference su respektabilne. Zanimalo nas je kakav je kao čovjek i naš tim je procijenio da je kadar odgovoriti zahtjevima i da je kvalitetan čovjek. Procjenjivali smo na osnovu biografije, poznanstava i razgovora s njim. Jedan tim se s njim sastao i dojmovi su dobri. To nije hladan i neosjetljiv čovjek na socijalna pitanja nego da je to čovjek koji je potekao od naših emigranata koji je izvrsno školovan i koji kao motiv ima domoljublje. Osjetio je unutarnji poriv da doprinos', kazao Dobrović.

Upitan zašto je tvrdio da s HDZ-om neće u koaliciju, a jučer je jedan član Mosta izjavio da idu, Dobrović je kazao da misli da se ne radi o koalicijskom sporazumu.

'Što je koalicija? To je u svakom slučaju sporazum. Ono kako narod doživljava koaliciju je koalicija na kakvu je narod dosad naučio, a to je da se manje stranke priklone pod krilo velike stranke, dobiju nešto i zašute i više ne inzistiraju na obrani stvari koje zastupaju. Mi mislimo da to nismo napravili. Nema smisla inzistirati na terminološkim razlikama - radi se o principu da stranka koja ulazi u koaliciju ne odustaje od principa time što bude nahranjena partikularnim pozicijama', mišljenja je Dobrović.

Na pitanje na koga je izvršen pritisak u Mostu od strane koalicije Hrvatska Dobrović nije želio otkriti dok je za Facebook objavu biskupa Košića, u kojoj je napisao da je izdaja nacionalnih interesa ako Most bude surađivao s koalicijom Hrvatska raste, kazao kako je 'to je nezrela izjava'.

Izrazio je uvjerenje da će svi Mostovci podržati Oreškovića za premijera i priznao da su ga upoznali 48 sati prije negoli su mu dali podršku.

'Netko može kritizirati situaciju da se s osobom susretnete 48 sati prije, ali ova situacija je podsjećala na ratnu situaciju. Mi smo se morali sastajati do kasnih sati i razgovarati. No uvid u Oreškovića je kvalitetan i da nema dileme da će ga svi članovi podržati', zaključio je Dobrović na N1.

409876 ,409871 ,409869 ,409867