SKLAPANJE VEĆINE

Podolnjak: Još uvijek nisam kandidat za predsjednika Sabora

02.12.2015 u 06:48

  • +23

Počelo Nacionalno vijeće Mosta uoči sastanaka sa SDP-om i HDZ-om

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Bionic
Reading

Uoči sutrašnjeg zasjedanja Sabora, a nakon održane sjednice Nacionalnog vijeća Mosta i njegovih saborskih zastupnika na kojemu su analizirali pisane odgovore dobivene od dvije koalicije, delegacija Mostaša koju predvodi Božo Petrov, odradila je sastanake na Iblerovu trgu sa SDP-om i na Trgu žrtava fašizma s HDZ-om, ali dogovoru tko će vladati Hrvatskom nismo ni milimetra bliže. Prema neslužbenim informacijama SDP i Most su postigli dogovor da član Mosta Robert Podolnjak bude predsjednik Sabora, ali HDZ još uvijek nije podržao tu ideju. Most inzistira na konsenzusu svih uključenih strana pa je neizvjesno hoće li Podolnjak zaista postati predsjednik Sabora.U međuvremenu, osim novih prepucavanja na liniji Most - Stipe Petrina, glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja otputio se, pak, na obavijesni razgovor oko prijetnji i navodne kupovine mandata, kazavši da je on pozvan jer je s tom pričom izašao u medije, a potvrdio je da je poziv dobio i Ivan Kovačić, no ne zna je li i Ines Strenja-Linić

20:00 Robert Podolnjak izjavio je u srijedu u Dnevniku Nove TV, prenosi Hina, da još uvijek nije kandidat Nezavisne liste Most za predsjednika Hrvatskoga sabora, s obzirom da Klub zastupnika Mosta nema potrebnu jednu trećinu zastupnika koji mogu predlagati kandidata. Također je rekao da je Most u razgovorima i sa SDP-om i sa HDZ-om razgovarao o svim potencijalnim mogućnostima i o potencijalnim imenima.
Mi smo otvoreni i za to da kandidat za predsjednika Sabora bude iz Domoljubne koalicije ukoliko taj kandidat ima potporu SDP-a, kao i obrnuto da svog kandidata predloži koalicija Hrvatske raste, a kojeg će podržati i Domoljubna koalicija, rekao je. Dodao je kako očekuje da će te dvije koalicije imati svoje kandidate jer one, za razliku od Mosta, imaju potrebnu trećinu, odnosno 50 zastupnika čiji su potpisi potrebni za kandidaturu.

Na izravno pitanje da li će se njegovo ime u četvrtak pojaviti kao prijedlog za predsjednika Hrvatskog sabora u ime Nezavisne liste Most, Podolnjak je odgovorio da je teško odgovoriti na to hipotetično pitanje. Također je rekao da se pregovori o svemu nastavljaju, da nisu okončani, ni s SDP-om niti s HDZ-om. Nastavit će se sutra ujutro a i tijekom saborske sjednice, rekao je Podoljnjak. Ponovio je da je uvjet Mosta konsenzus. Na pitanje bi li u slučaju da se s njegovom kandidaturom usuglase i HDZ i SDP, Most na to pristao, Podoljnjak je rekao da bi to bilo prihvatljivo.

'Nama je to prihvatljivo ukoliko je prihvatljivo za obje koalicije. Tada bi mi bili spremni prihvatiti tu situaciju iako nama s obzirom na osvojeni broj zastupničkih mjesta ne pripada mjesto predsjednika Hrvatskog sabora. Tek ako dvije opcije ne budu imali svoga kandidata, o tome bi mogli razgovarati,' rekao je Podoljnjak opetujući da Most čitavo vrijeme inzistira na konsezusu.

Još se vode pregovori i o konstituiranju Sabora i o sastavljanju vlade, naveo je.

Most smatra da je važno imati konsenzus zbog toga što 7. prosinca ističe mandat većini sudaca Ustavnoga suda. Oni se biraju dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru i postavlja se pitanje kako će biti izabrani novi suci ako među dvije najveće opcije u Hrvatskom saboru nema konsezusa. Hoćemo li ostati bez te institucije?, upitao je ustavni stručnjak, izabrani zastupnik na Nezavisnoj listi Most.

19:00
Zatupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske manjine i članica HNS Ermina Lekaj Praskalj pojavila se na klubu zastupnika HNS-a u Saboru. Riječ je o iznenađenju jer je ona do sada odbijala dati podršku koaliciji Hrvatska raste. S druge strane predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je izjavio da je njihov kandidat za predsjednika Hrvatskog sabora Željko Reiner, a hoće li podržati prijedlog Mosta odlučiti će sutra. Neslužbeno se saznaje da Most predlaže Roberta Podolnjaka za predsjednika Sabora. Karamarko je rekao i da su oni protiv novih izbora jer bi državu koštali novih 120 milijuna kuna.

17: 50
Prilikom izlaska Petrova iz HDZ-a dogodila se jedna zanimljiva zgoda. Naime, kada je vidio da izjavu treba dati ispred HDZ-ova plakata Petrov je prvo odbio, ali je potom na nagovaranje novinara kojima je tako bilo jednostavnije ipak prisao govoriti ispred HDZ-ova promidžbenog plakata.
 
17:38 Božo Petrov je nakon izlaska sa sastanka u HDZ-u kazao da su i sa SDP-om i HDZ-om razgovarali o tri teme: o reformama, odnosno o odgovorima na pitanja koja je Most slao jednoj i drugoj strani o reformskoj vladi i o tome kako će sutra funkcionirati u Saboru o čemu je poručio novinarima da će sve vidjeti sutra. Nije htio odgovoriti na pitanje da li će Podolnjak biti kandidat za predsjednika Sabora, a isto to ni sam Podolnjak nije htio komentirati.

16:30
Kako tportal neslužbeno doznaje od sudionika sastanka u SDP-u koalicijski partneri Hrvatska raste i Most složili su se oko toga da sutra za predsjednika Sabora bude predložen Robert Podolnjak. Takav prijedlog bit će iznesen i na sastanku sa HDZ-om no hoće li HDZ na to pristati još ćemo vidjeti. Ukoliko jedna od koalicija ne bi pristala na taj prijedlog postoji ideja da Josip Leko i Željko Reiner dijele mandat predsjednika Sabora. No nije posve jasno kako bi se to provelo u praksi.

15:40
U međuvremenu, trojica dužnosnika SDSS-a Vojislav Stanimirović Milorad Pupovac i Mile Horvat te dvojica članova Mosta glasnogovornik Nikola Grmoja i gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić razgovarali su s policijskim istražiteljima vezano uz USKOK-ovu istragu o navodnim prijetnjama, pritiscima i 'trgovanja mandatima' u pokušaju da se sastavi saborska većina i nova vlada.

'Bio sam, dao sam izjavu i potpisao da ne mogu za medije komentirati sadržaj', rekao je Grmoja Hini, dodavši kako se u tih par slučajeva očito radi o trgovini saborskim mandatima, ali nije želio odgovoriti na koje slučajeve trgovine madatima misli.

Grmoja je kazao da je na obavijesnom razgovoru bio i gradonačelnik Omiša i član Mosta Ivan Kovačević te da su se obojica na razgovoru zadržali po 20-ak minuta. Ni predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac Hini nije želio otkriti o čemu je razgovarao s policijom: 'Sva trojica, kolege Stanimirović, Horvat i ja razgovarali smo s predstavnicima policije, no ne mogu reći o čemu, jer sam nakon danog iskaza potpisao da o tome neću govoriti'.

14:36
S netom završena sastanka s predstavnicima koalicije 'Hrvatska raste' u stranačkoj središnjici SDP-a na Iblerovom trgu, delegacija Mosta bez izjava, premda su bile najavljene, produžila je na Trg žrtava fašizma gdje se nalazi stranačka središnjica HDZ-a na još jedan krug razgovora s predstavnicima Domoljubne koalicije - Tomislavom Karamarkom Milijanom Brkićem Tomislavom Čuljakom, Mirkom Kovačem, Davorinom Mlakarom, Goranom Marićem, Tomislavom Ćorićem, Martinom Pastuovićem te Goranom Dodigom i Ladislavom Ilčićem.

13:53
U međuvremenu, oglasio se Stipe Petrina komentirajući za N1 svoje navodno javljanje Grmoji i želju za povratkom ostatku Mostaša: 'Grmoja je baš jedan jadnik. Jučer je zvao moju suradnicu da ga ja nazovem kako bi se smirilo prepucavanje pa sam ga nazvao i to je sve. Jako je ružno što ti ljudi postali lako dokazivi lažovi'. 'Ne znam što da mislim više o tim ljudima. Oni su doslovno prevarili hrvatsku javnost. Ne bih se vratio u Most da su svih 151 mandata moji', poručio jePetrina te cijelu situaciju popratio i komentarom te 'prigodnom pjesmom' TBF-a 'Šareni artikal' na svojem Facebook profilu:

Vidim ja da će psihijatru iz Metkovića poslije izjave da se "ja namjeravam vratiti u MOST trebati barem još jedan...

Posted by Stipe Petrina on Wednesday, 2 December 2015


13:20
Izaslanstvo Mosta koje čine Božo Petrov, Robert Podolnjak, Ines Strenja-Linić, Ivan Lovrinović Juro Martinac stiglo je na novi krug pregovora u SDP-ovu središnjicu na Iblerovom trgugdje su ih dočekali Zoran Milanović, Vesna Pusić, Branko Grčić, Milanka Opačić, Boris Miletić, Nansi Tireli.

13:10
Po završetku nacionalnog vijeća Mosta, Božo Petrov i Ivan Lovrinović su prema najavljenom rasporedu produžili u SDP, a glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja na obavijesni razgovor, naime, kako je kazao novinarima, kontaktirala ih je policija oko prijetnji i navodne kupovine mandata. Grmoja je potvrdio da je policija kontaktirala i Ivana Kovačića, za Ines Strenja-Linić ne zna, a on smatra da bi na obavijesni razgovor trebalo pozvati i Zorana Milanovića te Dragu Prgometa i Antu Kotromanovića, kao i Mirka Raškovića te Božidara Kalmetu. 'Ne mislim da je bilo nezakonitih pritisaka, bilo je ponuda mjesta. Nije bilo prijetnji, možda nije bilo ni kaznenog djela, ali očito se radi o političkoj trgovini', rekao je Grmoja.

Glasnogovornik Mosta kazao je kako se Stipe Petrina želi vratiti u Most, ali da oni prvo traže ispriku

Posted by HRT Vijesti on Wednesday, 2 December 2015

Vezano uz današnje pregovore pred Mostom sa SDP-om i HDZ-om, Grmoja je rekao da će se danas osim o poslanim pisanim odgovorima razgovarati i o drugim stvarima, ali kojima - nije želio otkriti. Potvrdio je, međutim, da će Most javno predložiti svojeg kandidata za predsjednika Sabora ako i sutra, a čini se da hoće, ostane pat pozicija vezana uz HDZ i SDP oko njihovih prijedloga za šefa Sabora te da HDZ i SDP mogu njihov prijedlog podržati konsenzusom. Novinarima je Grmoja rekao i da je 15 zastupnika Mosta još uvijek jedinstveno i da će sutra svi biti u Saboru, no napomenuo je da ima nekih koji se žele vratiti. Novinari su ga pitali o kome se radi, a on kazao je da ga je kontaktirao Stipe Petrina i rekao da se želi vratiti, no Grmoja je novinarima rekao da će u Mostu prvo tražiti javnu ispriku. Ponovio je i da Most inzistira na istoj stvari - reformskoj vladi te da je 'odgovornost na HDZ-u i SDP-u, a konstantno se odgovornost prebacuje na Most'. 'Oni imaju sasvim dovoljno ruku da sastave vlast i ja ne znam zašto je problem u Mostu. Ne bježimo od odgovornosti, ponudili smo i program i rješenja, oni su se s programom složili, nudimo rješenje, čekamo da odgovore', kazao je Grmoja dodavši da je načelna suglasnost velika i da postoje nekakvi odgovori koji nisu najbolje razjašnjeni, no to će u daljim konzultacijama riješiti. Upitan očekuje li od zastupnika koji su se odvojili od Mosta da vrate mandate Mostu, Grmoja je rekao: 'Svatko može zadržati svoj mandat, a ako oni smatraju da na osnovu rezultata i rejtinga Mosta nisu ostvarili uspjeh, ne moraju vratiti mandat'.

11:33
U međuvremenu, uoči nastavka pregovora s Mostom nezavisnih lista šef HDZ-a Tomislav Karamarko izrazio je optimizam rekavši kako su razgovori i do sada bili dobri pa ne vidi razloga da tako ne bude i danas. Komentirajući izjavu glasnogovornika Mosta Nikole Grmoje da ukoliko je SDP-u neprihvatljivo da on (Karamarko) bude mandatar, a Željko Reiner HDZ-ov kandidat za predsjednika Sabora, to je neprihvatljivo i Mostu koji i dalje zahtijeva reformsku vladu u kojoj će biti sve tri strane, Karamarko je je rekao kako treba pustiti da završe današnji pregovori jer smatra da ima 'dosta buke u slušnim kanalima' pa je stoga prerano zaključivati. Upitan hoće li razmisliti o ostavci ako ne bude mandatar, Karamarko je rekao da je to hipotetsko pitanje i dodao: 'Vidjet ćemo što će donijeti vrijeme, ja sam optimist.'

10:49
'Nisu mi prijetili, nisu mi nudili novac, zašto bi me zvali iz USKOK-a', upitala je Mostova Ines Strinja-Linić nakon što su je novinari pitali je li nju kontaktirao USKOK s obzirom na to da je javno ustvrdila da joj je SDP preko posrednika nudio mjesto u izvršnoj vlasti ako im da mandat.

10:37
Pri ulasku u središnjicu Mosta novinari su gradonačelnika Omiša Ivana Kovačića pitali je li ga kontaktirala policija s obzirom na da to je Stipu Petrinu optužio da mu je nudio novce da se prikloni SDP-u, međutim, Kovačić nije htio odgovarati na pitanja novinara i samo je ušao središnjicu.

10:25 Božo Petrov
, čelnik Mosta, pri dolasku nije davao nikakve izjave, a Ružica Vukovac pri ulasku u središnjicu istaknula je da se Most nije rasuo i da je na čvrstih 15 zastupnika. 'Što se tiče ostatka ekipe koja danas nije tu' (Gordana Rusak Irena Petrijevčanin Vuksanović, inače članice stranke Hrid, kojoj je na čelu iz Mosta isključeni Drago Prgomet, te Stipe Petrina nisu došli na ovaj sastanak - op.a.), 'oni se još uvijek mogu predomisliti ako hoće, oni su išli zajedno pod platformom Mosta na izbore i po meni bi bilo pošteno vratiti mandat Mostu ako ne budu htjeli dalje s nama surađivati, ali to je njihova stvar i mi na tome nećemo inzistirati', rekla je Vukovac.

Kazala je i da još uvijek razgledavaju materijale koje su dobili od SDP- a i HDZ-a te da je HDZ jučer poslao i dopunu 'Moramo odvagnuti što je, mi danas moramo kao vođe tima dati svoja izvješća i moramo usporediti kompletan materijal jer se neke stvari ne slažu. Ja konkretno za poljoprivredu mogu reći da će nama najveći problem biti Poljoprivredna banka koja je nama najvažnija stvar i o njoj pričamo već tjednima i od toga nećemo odstupiti', rekla je Vukovac. Novinari su je upitali tko će biti kandidat za predsjednika Sabora, rekla je da o tome cijelo vrijeme razgovaraju, ali kad donesu neku konkretnu odluku onda će obavijestiti medije.

10:20
Upitan hoće li ga predložiti za predsjednika Sabora, Robert Podolnjak je podsjetio da ne može komentirati to pitanje te dodao da će danas razgovarati o pripremama za konstituirajuću sjednicu Sabora. Odgovarajući na pitanje novinara hoćemo li danas biti bliže većini, odvratio je: 'Vi uvijek stavljate najveću odgovornost na stranku koja ima 10 posto mandata u Saboru. Nije odgovornost na manjoj političkoj opciji. Odgovornost je na političkim opcijama koje imaju većinu, 70 posto mandata u Saboru i tako bi trebalo biti - očekivati odgovornost od najvećih opcija, a ne najmanjih ili od one koji imaju tek manji broj mandata'.

Novinare je zanimalo i što ako SDP i HDZ odbiju reformsku Vladu - jesu li tada izlaz novi izbori? 'Ne možemo unaprijed hipotetički govoriti o situacijama koje se mogu dogoditi. Odvija se proces konzultacija. On će biti, kako kažu ustavno pravni stručnjaci, najmanje dva mjeseca, možda i duže. Vidjet ćemo. Ništa se neće dogoditi sutra presudno', kazao je Podolnjak.

Upitan oko troškova koje sve to povlači za sobom odnosno zna li koliko će porezne obveznike stajati konstituiranje Sabora, Podolnjak je istaknuo: 'Most kao politička stranka ponudio je i ponudit će prijedlog zakona da se ukinu prava zastupnika nakon prestanka mandata i to ćemo učiniti na prvoj radnoj sjednici Sabora. Taj prijedlog zakona mogu predložiti i neki saborski odbori, primjerice Odbor za Ustav, ne treba biti Vlada. Zakon može biti prihvaćen na sjednici po hitnom postupku, to ćemo predložiti u Saboru i od toga nećemo odustati, budite uvjereni', rekao je Podolnjak. Novinari su ga pitali i je li dobio nekakve ponude da se prikloni SDP-u ili HDZ-u, no rekao je da njemu osobno nitko ništa nije nudio.
10:15
'Danas će se raspravljati o odgovorima koje su poslali SDP i HDZ, a koje su već pregledali stručni timovi', najavio je saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista ekonomist Ivan Lovrinović novinarima uoči početka Mostova sastanka, dodavši da će on osobno prezentirati dio koji se tiče financija te je istaknuo da danas neće donijeti nikakvu odluku oko toga toga kome će se Most prikloniti.

7:00 Mostovi koordinatori jučer su analizirali pisane odgovore koje su dobili od koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije, potvrdio je jučer za tportal glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja.

'Kada ih proanaliziraju stručni timovi, malo ćemo ih prokomentirati na sjednici Nacionalnog vijeća i dogovoriti daljnje korake te kako ćemo nastupiti na sjednici Sabora', rekao je Grmoja.

Naime, kako je Grmoja otkrio za tportal, ni jedna ni druga koalicija nisu odgovorile na sva pitanja te postoji mogućnost da će od njih zatražiti dodatna objašnjenja.

To bi se moglo dogoditi već u poslijepodnevnim satima, za kada su zakazani 'politički razgovori' Mosta sa SDP-om i HDZ-om. Prvo će delegacija Mosta, najvjerojatnije predvođena Božom Petrovom, u 13 sati otići do središnjice SDP-a na Iblerovom trgu dok ih u 15 sati očekuje sastanak u HDZ-ovoj središnjici na Trgu žrtava fašizma.

'Tema sastanka je usuglašavanje prijedloga iznesenih u proteklom razdoblju, a dodatno će se razgovarati o konstituiranju Sabora i formiranju Vlade', izvijestili su iz Mosta.

Na Iblerovom trgu s Mostom će razgovarati predsjednik SDP-a Zoran Milanović i drugi predstavnici koalicije Hrvatska raste, a očekuje se da će i u HDZ-u Most dočekati jake snage predvođene predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom.

Teško je povjerovati u to da će na sastancima doći do nekog dogovora oko formiranja Vlade i konstituiranja Sabora. Naime Most je jučer jasno ponovio da inzistira na zajedničkoj reformskoj vladi u kojoj će biti i HDZ i SDP, a ako oni ne pristanu na to, u Mostu su spremni i na nove izbore.

Sličan stav Most je iskazao i vezano uz izbor predsjednika Sabora, čime bi se konstituirao parlament. Naime u HDZ-u su jasno rekli da će kao kandidata predložiti aktualnog potpredsjednika Sabora Željka Reinera dok su u SDP-u nudili tu poziciju Boži Petrovu. Ako on ne pristane na to, što se već dogodilo, SDP će predložiti svog kandidata. Špekulira se da bi to mogao biti dosadašnji predsjednik Sabora Josip Leko.

Mostu su prihvatljivi i Reiner i Leko i spremni su podržati obojicu, ukoliko ijednog od njih podrže i HDZ i SDP.