SUTRA SJEDNICA NACIONALNOG VIJEĆA

Most bi mogao poslati HDZ i SDP na popravni ispit

01.12.2015 u 16:04

Bionic
Reading

Mostovi koordinatori danas analiziraju odgovore SDP-a i HDZ-a, a analizu bi sutra trebali predstaviti na sjednici Nacionalnog vijeća Mosta i saborskih zastupnika. Na toj sjednici, kaže za tportal glasnogovornik stranke Nikola Grmoja, Mostaši će se dogovoriti i oko daljnjih koraka, i u pregovorima, ali i uoči prvog zasjedanja Sabora. Na njoj bi, kaže nam Grmoja, Most bio spreman podržati aktualnog predsjednika Sabora Josipa Leku kao privremenog šefa Sabora ukoliko se o tome postigne konsenzus u Saboru

Iako su se u medijima i javnosti ponovno počelo šuškati da je Most blizu dogovora s HDZ-om, pogotovo nakon medijskog obračuna Stipe Petrine s drugim Mostovim zastupnicima, glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja u izjavi za tportal demantirao je takve priče.

'To što se šuška u javnosti nemamo namjeru komentirati. Ako smo rekli po stotinu puta i ako je u pismu Bože Petrova rečeno na čemu ćemo inzistirati - reforme, niti SDP niti HDZ, već zajednička reformska vlada temeljena na konsenzusu', kazao je Grmoja za tportal, davši do znanja da neće nikoga pojedinačno podržati.

Mostovi koordinatori trenutno analiziraju odgovore koje su dobili od koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije nakon pregovora, a sutra će ti odgovori i analize biti prezentirane i na sjednici Nacionalnog vijeća i saborskih zastupnika.

'Kada ih proanaliziraju stručni timovi, malo ćemo ih prokomentirati na sjednici i dogovoriti daljenje korake i ako ćemo nastupiti na sjednici Sabora', rekao je Grmoja.

Upitali smo ga hoće li most možda tražiti i neke dodatne odgovore. 'Mislim da bi bilo najbolje tražiti neke daljenje odgovore. I jedni i drugi preskočili odgovoriti na neka pitanja. Ne radi se o velikim stvarima, ali možda ćemo tražiti dodatne odgovore. To ćemo dogovoriti sutra', rekao je Grmoja.

U četvrtak će Mostovi zastupnici biti i na prvom zasjedanju Sabora. Iako je predsjednik SDP-a Zoran Milanović pozvao Božu Petrova da preuzme dužnost predsjednika Sabora, on je to odmah odbio.

Milanović je već najavio da će, ukoliko Petrov to odbije, koalicija Hrvatska raste predložiti svog kandidata. Već ranije spekuliralo se da bi kao neko prijelazno rješenje to mogao biti aktualni šef Sabora Josip Leko, no hoće li ga SDP doista predložiti nije jasno.

Stoga smo Grmoju upitali bi li Most podržao Leku kao privremeno rješenje. 'Jedino ako bi to bio konsenzus sviju. Na to bi pristali. No, ne vjerujem da će HDZ na to pristati', kazao je Grmoja za tportal.

Slično je Grmoja kazao i za Reinera, kojeg će HDZ predložiti kao svog kandidata za predsjednika Sabora.

'Ako je to neprihvatljivo SDP-u, onda je i nama jer mi zahtjevamo reformsku vladu u kojoj će biti sve tri strane. Mi smo svoj stav rekli, tako da to za nas ne dolazi u obzir. Ako će Reinera prihvatiti SDP, onda je to u redu. Mi smo za konsenzus', rekao je Grmoja Hini.

Na pitanje na temelju čega je šef HDZ-a Karamarko izjavio da će biti mandatar, Grmoja je uzvratio: 'Ne znam kako. Onda je valjda dobio zastupnike SDP-a. Ne mogu komentirati jer ne znam na osnovu kojeg se broja zastupnika on na to poziva. Na naše ne može'

Upitan što će biti ako i SDP i HDZ odbiju reformsku vladu, Grmoja je rekao kako će ih pozvati na sastanak pa će vidjeti tko će se sastanku odazvati, no kada bi taj sastanak trebao biti, nije mogao točno reći.

Iako nije htio govoriti poimence o ponudama koje su zadnjih dana dolazile Mostovim zastupnicima sa ljevice i desnice, Grmoja je kazao kako svi pokušavaju zvati na razgovore.

'Jasno da SDP-u treba manje i naravno da ide u razbijanje Mosta, a HDZ-u treba cijeli 'paket' i onda ide na individualne razgovore i uvjeravanja ljudi da se moraju prikloniti, ali ne oni sami nego da moraju uvjeriti cijeli Most da se prikloni HDZ-u. Da je HDZ u drugačijoj situaciji onda bi oni vjerojatno išli u razbijanje. Situacija je takva da im nalaže takvu strategiju. Nije to ono 'ovi iz SDP-a su zločesti', a 'oni u HDZ-u su baš dobri i fini', komentirao je Grmoja Hini.

Uvjeren je kaže, kako su pokušaji razbijanja Mosta propali, pa je sada i SDP-u i HDZ-u postalo jasno da trebaju pregovarati.

Na pitanje zaziva li Most nove izbore ako se ne dogovore s SDP-om i HDZ-om, Grmoja je rekao kako se Most izbora ne boji, ali ih i ne želi.

'Prema sadašnjim anketama Most ima preko 35 mandata. Novi izbori ne odgovaraju ni HDZ-u ni SDP-u i sada je na njima da pređu preko animoziteta i ega te da sjednu za stola da sastavimo reformsku vladu', poručio je Grmoja.