HNS IMA I 12. IGRAČA

'Stranka statističke pogreške' opet iščeprkala 11 mandata

10.11.2015 u 10:13

Bionic
Reading

Dok se svi bave raspravom je li pobjednik u nedjelju održanih parlamentarnih izbora HDZ, SDP ili pak Most, u priličnoj je sjeni prošla činjenica da je HNS u novom sazivu Sabora dobio 11 fotelja. Ovaj je rezultat u potpunom neskladu s njihovom popularnošću koja po raznim anketama u pravilu pleše na granici mizernih dva posto, zbog čega im se rugaju da su 'stranka statističke pogreške'

U čemu je njihova tajna, pitaju se mnogi gledajući u izborne rezultate njihove konkurencije koja i višestruko većom popularnošću ostaje kratkih rukava. Živi zid prema anketama Crodemoskopa prije izbora bio je popularan kod 6,6 posto građana, a osvojio je jedan mandat, koliko je osvojila i stranka Milana Bandića uz popularnost od 4,3 posto. ORaH je s nacionalnom potporom od 3,8 posto ostao bez mandata, dok je nekad moćni HSS svojih 2,7 posto popularnosti pretočio u jedan mandat. Sve te stranke su po anketama bile megapopularne u odnosu na HNS, koji je u tom času imao simpatije 1,7 posto birača, koliko i stranka Naprijed Hrvatska Ive Josipovića koji je ostao bez mandata.

Ako ste pomislili da svoj uspjeh duguju širokoj ruci svojeg koalicijskog partnera SDP-a, ne biste bili do kraja u pravu. Od 11 mandata, zaradili su ih najmanje šest. Uz dvije fotelje na listi manjina (Ermina Lekaj Prljaskaj i Vladimir Bilek), na preferencijalnom glasovanju trijumfirali su ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš i varaždinski župan Predrag Štromar, a svoje su pozicije na listi preferencijalnim glasovima potvrdili Ivan Vrdoljak i međimurski župan Matija Posavec.

Nedavno se predsjednica stranke Vesna Pusić pohvalila da stranka 25 godina nakon osnivanja ima 42.000 članova, otprilike kao i SDP. Čini se da svoje glasove optimalno troše, a pregovaraju još bolje, jer teško je dati drugo objašnjenje za takvu nesrazmjernu zastupljenost u zakonodavnoj vlasti. 

Jesu li njihovi najeksponiraniji ljudi možda postigli neke nevjerojatne rezultate zbog kojih su neophodni partnerima? Teško da je tako. Čovjek koji je stranku predvodio na prethodnim izborima, Radimir Čačić, bio je prilično kontroverzna figura u javnosti i prije no što je usred mandata iz zgrade Vlade morao na odsluženje zatvorske kazne zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnim ishodom. Obećao je da se neće vratiti u politiku, ali se predomislio. Dojučerašnja nerazdvojna stranačka kolegica Vesna Pusić ekspresno ga je izbacila iz stranke.

Ni ona se nije proslavila tijekom proteklog mandata kao potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova. Osim što je veći dio mandata provela agitirajući za poziciju glavne tajnice Ujedinjenih naroda, resor vanjskih poslova uzurpirali su joj premijer Zoran Milanović i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Hrvatska se u njezinom mandatu našla u skandalu svjetskih razmjera, kada je otkriveno da smo posredno sudjelovali u naoružavanju pobunjenika u Siriji, ali pohvale javnosti zaradila je držanjem u slučaju otmice hrvatskog geodeta Tomislava Salopeka u Egiptu.

Ni drugi eksponirani HNS-ovac, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nije žeo uspjehe u mandatu. Pompozno najavljivan projekt crpljenja nafte iz Jadrana koji će od Hrvatske stvoriti novu Norvešku, neslavno je propao, a svi ponuđači povukli su se nakon što je cijena nafte na svjetskom tržištu pala ispod njima isplativih razina. Uz stalne svađe s upravom Ine i prijateljem premijera Zorana Milanovića Sinišom Petrovićem te hrpom nepravilnosti koje je u njegovu ministarstvu otkrila revizija, proslavio se i vulgarnim ispadom u predizbornoj kampanji, kada je u Vrlici prostački psovao tamošnje HDZ-ovce koji su snimali automobil kojim se navodno vozio na stranački skup.

U javnosti možda i najpopularnija članica HNS-a, Anka Mrak Taritaš u Sabor je ušla zahvaljujući preferencijalnim glasovima, nakon što je na listi koalicije Hrvatska raste u 2. izbornoj jedinici stavljena na nisko osmo mjesto. Ovakva pozicija začudila je mnoge, osobito zbog percepcije Anke Mrak Taritaš kao uspješne ministrice koja je uspjela provesti projekt legalizacije bespravno sagrađenih nekretnina, skratiti vrijeme izdavanja građevinskih dozvola i još se zabavljati na Twitteru. No ona je krenula u kampanju neovisno o HNS-u i koaliciji, pa je uz 10,91 posto preferencijalnih glasova osvojila mandat. Zanimljivo, njeno je ime zaokružilo 8.077 glasača što je znatno više nego što je, primjerice, dobila predsjednica stranke Vesna Pusić koja se smjestila na sigurno drugo mjesto u I. izbornoj jedinici. Predsjednicu HNS-a zaokružilo je 5.870 glasača što bi je na nekoj nižoj poziciji stajalo mandata.

'HNS je zaista zadovoljan ovim rezultatima', rekla je Vesna Pusić nakon izbora prokomentiravši i to što se u anketama često govorilo o HNS-u kao maloj stranci koja je previše dobila.

'Samo smo na preferencijalnim glasovima dobili 11 posto. Tu završavamo raspravu o ulozi HNS-a. Uz devet zastupnika koje smo osvojili na izborima i dva su manjinska. Tako da ćemo u novom sazivu Sabora imati klub s 11 zastupnika, kao i do sada', rekla je Pusić zaboravivši napomenuti i džokera.

Naime, prošle je godine u klubu zastupnika HNS-a bio i manjinac Veljko Kajtazi, iako nije formalno član HNS-a. On je, može se reći, HNS-ov dvanaesti igrač ove godine.

Nije loše za stranku s dva posto potpore.