'PRAVO NA SVOJE'

IDS-PGS: Za razvoj u turizmu nužna je decentralizacija

13.10.2015 u 23:22

Bionic
Reading

Predsjednik IDS-a Boris Miletić istaknuo je u utorak u Poreču na predstavljanju programske turneje 'Pravo na svoje' koalicije IDS-a i PGS-a kako je turizam najkonkurentnija grana gospodarstva u Hrvatskoj te kako njegov udio u ukupnome BDP-u raste iz godine u godinu

Na predstavljanju prve točke programske turneje 'Pravo na svoje' s temom 'Turizam i konkretni učinci decentralizacije na turizam u Istri' Miletić je istaknuo kako se trendovi na turističkom tržištu mijenjaju te da su u turizmu nužne i strateške promjene, a decentralizacija, kako je rekao, 'za turizam znači dugoročno rješenje za konkurentnost i održivost hrvatskog turizma'.

Predsjednik IDS-a rekao je da se u IDS-ovu mandatu na čelu hrvatskog turizma broj noćenja u Hrvatskoj povećao sa 62,7 milijuna u 2012. godini na 75,7 milijuna u prvih devet mjeseci ove godine. Istaknuo je da će ova godina biti najbolja i za hrvatski i za istarski turizam.

Ističući kako Istra ima četvrtinu ukupnog smještajnog kapaciteta Hrvatske, a ostvaruje čak 30 posto svih noćenja, Miletić je poručio da bismo - kad bi ostale hrvatske regije imale takvu popunjenost - ostvarivali 20 posto više noćenja i 1,5 milijarda eura veću zaradu na godinu.

'Imamo jasnu viziju razvoja turizma, ali za razvoj u turizmu nužna je decentralizacija. Ona za turizam znači rješavanje ključnih prepreka razvoja, prvenstveno efikasnijim i bržim upravljanjem sadašnjim neiskorištenim državnim resursima od općina i gradova, konačnim rješavanjem pitanja turističkog zemljišta i stavljanjem bivših vojnih zona u funkciju turizma, decentralizacijom sustava turističkih zajednica te prenošenjem upravnih ovlasti u ugostiteljstvu s države na lokalnu i regionalnu samoupravu', istaknuo je Miletić.

Ministar turizma Darko Lorencin (IDS) poručio je da je Ministarstvo turizma mnogo učinilo u ovom mandatu u vezi s decentralizacijom, ali je nužno nastaviti decentralizirati sustav turizma jer naša zemlja ima još mnogo neiskorištenih potencijala. Iznio je podatak da se u prošlom mandatu iz Fonda za razvoj turizma u Istru uložilo 20,6 milijuna kuna, za konkurentnost turističkoga gospodarstva 6,65 milijuna kuna, manifestacije su se sufinancirale s 3,15 milijuna kuna, a programi i projekti strukturnih udruga s 3,23 milijuna. Također je rekao da je u protekle četiri godine s više od 100 milijuna kuna financirani razni projekti, a Ministarstvo turizma pratilo je Istru u rastu s izravnim ulaganjima od 41.175.014,64 kune.

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić izjavio je da se na području osme izborne jedinice - Istre i Kvarnera ostvaruje ukupno polovica turističkog prometa u Hrvatskoj. Pohvalio je nastojanja ministra turizma i njegove konkretne rezultate, ističući da će ova Vlada biti zapamćena ponajprije po vrhunskim rezultatima u turizmu te po pozitivnim pomacima koje su svi godinama očekivali.

'Najvažnije jest što se puno radilo na podizanju konkurentnosti, a posebice na produžetku turističke sezone, jer turizam se ne događa sam po sebi, već se turizmom upravlja', zaključio je predsjednik PGS-a i dodao da bi se decentralizacijom turizma još kvalitetnije upravljalo tim ključnim segmentom gospodarstva.