DEMOKRATSKI STANDARDI

Zašto će OESS opet promatrati izbore u Hrvatskoj?

09.10.2015 u 15:16

Bionic
Reading

Parlamentarni izbori pred nama odvijat će se pod budnim okom promatrača, i to onih međunarodnih u sklopu OESS-ova Ureda za demokratske institucije i ljudska prava. Premda je promatranje izbora demokratska tekovina, ono je na djelu obično u zemljama mlade ili nestabilne demokracije, ili tamo gdje se procijeni postojanje opasnosti od mogućih izbornih manipulacija

OESS-a (Organizacije za europsku sigurnost i suradnju) u Hrvatskoj nije bilo od prošlih parlamentarnih izbora - 2011. godine, a u međuvremenu smo odradili ne samo predsjedničke izbore 2014., nego i izbore za Europski parlament, i to dvaput te lokalne izbore. Valja podsjetiti i da je ta organizacija u Hrvatskoj bila prisutna 15 godina, naime, do kraja 2007. godine djelovala je OESS-ova terenska misija, a od 2008. do 2011. godine Ured OESS-a u Zagrebu.

Koji bi mogli biti razlozi OESS-ova ponovnog dolaska u Hrvatsku, a za što i traže 'konzultante', vidljivo je iz njihova izvještaja objavljenog ovih dana i temeljem kojeg je i donesena procjena o postojanju potrebe dolaska OESS-a za parlamentarne izbore u Hrvatsku, a čiji će vrhunac biti na sam izborni dan 8. studenog.

Iz tog dokumenta nastalog nakon razgovora s predstavnicima različitih aktera u društvu (između ostalog, od političkih stranaka i organizacija civilnog društva, Državnog izbornog povjerenstva i saborskog Odbora za Ustav te Ustavnog suda, Hrvatskog novinarskog društva i ministarstava vanjskih te unutarnjih poslova i uprave), vidljivo je na što će se OESS fokusirati.

Financiranje i kvaliteta izborne kampanje, medijsko praćenje izbora, ostvarivanje biračkog prava nacionalnih manjina, registracija birača, zastupljenost žena, ali i odgovornost izbornih povjerenstava, i to posebno s obzirom na nove izmjene zakona, a zapele su OESS-u za oko i posljednje odluke Ustavnog suda kojima su neposredno prije izbora ukinute neke odredbe Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

'Sve se to može tumačiti kao poruka Hrvatskoj da je nužno napokon unaprijediti cjelokupno izborno zakonodavstvo i nadam se da je sada svim akterima u izbornom procesu jasno da moraju poštivati pravila ove izborne utakmice te da se ne smiju upuštati niti u kakve moguće manipulacije u izborima, a posebno na biračkim mjestima', smatra Dragan Zelić iz GONG-a, čiji su predstavnici često sudjelovali u ovakvim i sličnim OESS-ovim misijama u drugim zemljama.

Naime, Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) najstarija je institucija OESS‐a koja je oformljena 1990. godine u Varšavi i aktivna je u područjima promatranja izbora, razvoja demokracije, ljudskih prava, tolerancije i nediskriminacije te vladavine prava. Inače provodi promatranje izbora u zemljama članicama OESS-a pa tako i u Hrvatskoj, koja je na području izbornih procesa, kako se često ističe, uvelike napredovala kroz godine, no osim održavanja postignutih standarda, prostora za napredak i dalje ima i više nego dovoljno.