PREDIZBORNO ISTRAŽIVANJE

Čačić se vraća na vlast u Varaždinskoj županiji

12.05.2009 u 07:15

Bionic
Reading

Čačićev HNS ima velike šanse vratiti se na vlast u Varaždinskoj županiji. HNS-ov kandidat za župana Predrag Štromar, iza kojega stoji i SDP, mogao bi pobijediti već i u prvom krugu

Za razliku od njega, dugovječni istarski župan Ivan Jakovčić možda će ipak morati u drugi izborni krug da bi ponovno osvojio župansku fotelju. Njegov ključni politički suparnik Plinio Cuccurin uspio je pridobiti relevantan broj istarskih glasača i tako otežati Jakovčiću izbornu utrku.

Pokazuje to istraživanje koje je Jutarnji list proveo u suradnji s agencijom Mediana Fides, a koje je obuhvatilo tri županije i devet velikih gradova. Osim Varaždinske i Istarske županije, istraživanje je provedeno i u Dubrovačko-neretvanskoj, u kojoj nema uvjerljivog favorita, a u utrci blagu prednost ima aktualna županica Mira Buconjić s Nezavisne liste Stipe Gabrića Jamba.

Uz nekoliko izuzetaka, poput Istre i Međimurja, u prve neposredne izbore za župana i županijske skupštine posvuda idu dva politička bloka: vladajući okupljeni oko HDZ-a i lijevi blok u kojemu glavnu riječ vodi SDP. Ukupni izborni rezultat po županijama moći će se zato smatrati i dobrim indikatorom za raspoloženje biračkog tijela na nacionalnoj razini.

HDZ je dosad imao najviše župana, a mogao bi i zadržati njih desetak, uglavnom u Dalmaciji i Slavoniji. Županije u središnjoj Hrvatskoj HDZ je 'prepustio' HSS-u koji je dosad imao pet župana.

Na ovim izborima HSS može računati na najviše četiri župana, jer ima toliko svojih kandidata, dok u svim ostalim županijama seljaci podržavaju kandidate HDZ-a. Izuzetak je samo Međimurska županija u kojoj HSS podržava SDP-ovog kandidata za župana.

SDP na ove izbore izlazi sa svojim kandidatima za župane u gotovo svim županijama, jedino će u Istarskoj podržati IDS-ovca Jakovčića, a u Varaždinskoj HNS-ovca Štromara. Nadaju se da će osvojiti više od četiri župana, koliko ima sada.