Lokalni izbori 2009 TKO JE OVDJE LUD?

Sanader se boji da će lokalna vlast ukinuti vjeronauk

  • Autor: I.E.
  • 5.5.2009 13:35:34
  • 5.5.2009 12:45:07

Ako je suditi prema predizbornom skupu u Krapini, premijer Ivo Sanader ne vidi razliku između parlamentarnih i lokalnih izbora. Kad bismo vjerovali njegovim riječima, živjeli bismo smo u zabludi da načelnici općina, župani i gradonačelnici imaju ovlasti na državnoj razini ukinuti vjeronauk u školama, legalizirati lake droge, oduzeti pravo glasa dijaspori te uvesti nove poreze

Kako izvještavaju mediji, predsjednik Vlade i HDZ-a Ivo Sanader opomenuo je i birače u Krapini da ne glasuju za SDP, poručivši im da se 'boji SDP-ova programa koji želi ukinuti vjeronauk u školama, legalizirati lake droge, oduzeti pravo glasa Hrvatima u dijaspori i uvesti nove poreze'.

Sanader je to poručio sa središnjega predizbornog skupa za Krapinsko-zagorsku županiju, održanog u festivalskoj dvorani u Krapini, na kojem je predstavljen HDZ-ov kandidat za krapinskog gradonačelnika Josip Horvat te kandidat koalicije HDZ-HSS-HSLS-ZS za župana Milivoj Škvorc. 'Tko želi dati SDP-u glas ovdje u Krapini, daje glas i za to da se Hrvatima izvan Hrvatske ukine pravo glasa. Glas za SDP je glas protiv Hrvata izvan Hrvatske', ustvrdio je Sanader, tumačeći da SDP želi stvoriti tri kategorije hrvatskih državljana – obične birače koji žive u Hrvatskoj, one u dijaspori bez prava glasa te manjine s dvostrukim pravom glasa, izvijestio je Nacional.

Istu je retoriku premijer imao i tijekom kampanje za parlamentarne izbore 2007, pa se na trenutak činilo da se zbunio ili da su mu greškom službenici isprintali stari govor. 

Sanaderovo plašenje građana ukidanjem prava glasa dijaspori u vrijeme kampanje za komunalne izbore zvuči poprilično bedasto ima li se u vidu činjenica da spomenuto ustavno pravo može promijeniti jedino Sabor natpolovičnom većinom. Osim toga, ako je suditi prema novom Zakonu o lokalnoj samoupravi, koji su skrojili vladajući, niti neposredno izabrani gradonačelnici neće imati odriješene ruke u provođenju svojih programa. Ako ne bude imao svoju većinu u lokalnoj skupštini, gradonačelnik će biti na mukama prilikom usvajanja rebalansa proračuna, izgradnje ceste, otkupa terena za objekte, izgradnje vrtića...

U prilog županijskoj koaliciji četiriju stranaka Sanader je istaknuo politiku vladajuće koalicije na državnoj razini, koja je, kaže, antirecesijskim mjerama pokazala da se zna nositi s recesijom. Vladimir Ferdelji, predsjednik HUP-ove Croindustrije i direktor Elektrokontakta, za tportal je istaknuo da se ni dva mjeseca od donošenja antirecesijske mjere još nisu počele provoditi.

Sanader je priznao da Vlada ne zna kada će završiti kriza, jer to nitko ne zna, ali da će 'ova koalicija učiniti sve i naći odgovore za izazove u ovoj i idućoj godini'.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još