KAKO OTKRITI NEPRAVILNOSTI?

Objavljen GONG-ov priručnik za promatrače na izborima

29.04.2009 u 11:25

Bionic
Reading

Udruga Građani organizirano nadziru glasovanje GONG-a na svojim internetskim stranicama www.gong.hr objavio je 'Priručnik za promatrače političkih stranaka, kandidata i nevladinih organizacija', priopćeno je danas iz ove udruge

Priručnik donosi prikaz prava i dužnosti promatrača, prikaz izborne procedure te 'korak po korak' što i kako promatrati te kako reagirati na zamijećene nepravilnosti i probleme. Taj priručnik je napravljen u svrhu podizanja razine educiranosti promatrača političkih stranaka, kandidata, ali i drugih nevladinih organizacija koje mogu promatrati izbore.

Stranački promatrači i promatrači kandidata važni su za provedbu izbornog procesa, jer predstavljaju instrument međusobne kontrole opozicije i vlasti, ali i kontrole rada biračkih odbora i izbornih povjerenstava, posebice u slučajevima kada u izbornim tijelima nema predstavnika tih stranaka, odnosno kandidata.

Nadamo se da će stranke, liste i kandidati imati što veći broj svojih promatrača na biračkim mjestima te da će im ovaj priručnik biti od pomoći, navodi se u priopćenju GONG-a.