KOMENTAR BOŠKA PICULE

Vlada se već ljuljala zbog Ine. Je li vrijeme za novo miješanje karata?

Bionic
Reading

Plan ponovnog preuzimanja Ine u hrvatske ruke prodajom dijela HEP-a mogao bi testirati ne samo odnose u vladajućoj koaliciji, nego i povjerenje birača u pojedine stranke, zaključuje tportalov komentator. Ina je već jednom poslužila za detoniranje postojećih političkih odnosa u stranci i zemlji te ne bi čudilo da se iskoristi još jednom. Ovaj put ne zbog sukoba interesa nego zbog interesa samih

Hoće li Ina ponovno postati kobnom za stabilnost hrvatske Vlade ili se raspad suradnje HDZ-a i Mosta nezavisnih lista kao prošlog proljeća više ne može ponoviti? Uostalom, afera u čijem se središtu našao bivši predsjednik HDZ-a i bivši prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko kulminirala je njegovom ostavkom, dok je nakon pobjede na prijevremenim parlamentarnim izborima novi čelnik HDZ-a Andrej Plenković manje-više lako obnovio suradnju sa strankom Bože Petrova.

Zasad harmonični odnosi u vladajućoj koaliciji nisu poremećeni ni na koji vidljiviji način te se čini da će i megaplan kupoprodaje na relaciji Ina - HEP izdržati sve kušnje suradničkog odnosa HDZ-a i Mosta. No prijedlog o ponovnom preuzimanju Ine u državno vlasništvo temeljem prodaje dijela HEP-a samo dva tjedna nakon svog otkrivanja suočava se s najmanje tri krupna problema

Prvi proistječe iz činjenice da je prijedlog iznuđen (ne)očekivanim ishodom arbitražnog postupka s mađarskom stranom koji je Hrvatska glatko izgubila jer ni hrvatsko pravosuđe do ovog trenutka nije uspjelo dokazati da je riječ o koruptivnom djelovanju. Drugi je problem financijski više nego zahtjevan mehanizam kupnje jednog poduzeća prodajom dijela drugoga na koji se nadovezuje upitnost uspješnog poslovanja Ine, ali i HEP-a nakon takvih transakcija. Treći je pak problem nepovjerenje većine hrvatskih građana da je cijela operacija uopće opravdana, osobito u uvjetima koji su je iznudili.



Javnost sumnjičava prema planu

Potonje potvrđuju prva ispitivanja javnog mnijenja nakon što je premijer Andrej Plenković s najbližim članovima Vlade priopćio što namjerava poduzeti zbog gubitka arbitražnog spora koji je pokrenut u vrijeme Vlade na čelu sa Zoranom Milanovićem. Tako u anketi objavljenoj na RTL-u kupnju Ine prodajom HEP-a ne podržava 52,2 posto ispitanika, a još se veći postotak, njih 57 posto, zalaže za referendumsko odlučivanje o tom pitanju. I dok je jasno da većina birača oporbenih stranaka SDP-a i HNS-a ne podržava spomenuti plan, Vlada bi se trebala upitati zašto je i 58,8 posto birača Mosta protiv njezina plana. Pritom se čak 61,8 posto Mostovih birača zalaže za referendum. Birači pak HDZ-a podržavaju plan i protive se mogućem održavanju referenduma o sad već spornom pitanju. Međutim, ni unutar HDZ-ova biračkog tijela ne postoji unisona podrška planu.

Mogu li ovakva mišljenja utjecati na buduće poteze Vlade? Jesu li se nakon dramatičnih promjena u hrvatskoj politici kojima smo svjedočili posljednjih godinu i pol formirale okolnosti u kojima ni simpatizeri ni članovi pojedinih političkih stranaka neće unaprijed bezrezervno podržavati odluke stranačkih vodstava, posebice kroz prizmu promišljanja što su istinski nacionalni interesi? Ili vodstva hrvatskih političkih stranaka neovisno o nizu personalnih i političkih promjena i dalje imaju dovoljno autoriteta da svoje procjene i planove nametnu i vlastitom biračkom tijelu i javnosti u cjelini?

HDZ je na vlasti i sigurno je da temeljem političke moći može znatno lakše upravljati političkim procesima i utjecati na percepciju građana. Ipak, ta je pozicija daleko od one kakvu je stranka čvrsto držala tijekom 1990.-ih, pa i u vrijeme Ive Sanadera. Tijesne izborne pobjede 2015. i 2016. te neželjena ovisnost o koalicijskom partneru kakav je Most, unatoč izlaženju zemlje iz krize i političkom stilu Andreja Plenkovića, potvrđuju da se hrvatsko biračko tijelo danas oslanja ne samo na više relevantnih političkih aktera nego i da mišljenje može promijeniti brže.

Nakon mi ili oni, novi dinamizam

Nakon što su podjele tipa 'mi ili oni' ponovno obilježile hrvatsku politiku posljednjih nekoliko godina, u nešto smirenijim i perspektivnijim okolnostima umjesto crno-bijele dihotomije koja je nužno učvršćivala postojeće stranačke autoritete sljedećih bi mjeseci i godina lako moglo doći do njihova češćeg preispitivanja. Lakoća s kojom su se u samo nekoliko mjeseci sunovratile političke karijere bivših predsjednika HDZ-a i SDP-a te nimalo benevolentna nova unutarstranačka oporba u obje stranke, svjedoče o novom dinamizmu u hrvatskoj politici.

Što smo vremenski dalje od velikih političkih tema i projekata kakvi su dominirali prva dva desetljeća višestranačja u Hrvatskoj, nositelji vlasti u zemlji sve manje djeluju nedodirljivo čemu pripomažu i nove političke opcije koje su što deklarativno, što stvarno usmjerene protiv postojećih političkih navika i odnosa. Zbog toga ne bi čudilo da se i pitanje Ine i HEP-a uskoro nađe u referendumskoj inicijativi koju bi pokrenuli raznoliki politički i društveni akteri. Pritom bi moglo doći i do nove percepcije oporbe u Hrvatskoj jer bi se SDP mogao izgubiti u svojoj nekonzistentnosti, pri čemu je stranka Davora Bernardića jedan dan spremna surađivati s HDZ-om oko svega, a već drugi dan zauzeti suprotan stav, ovisno o tome što joj drugi nametnu kao dnevnu temu. 

SDP-ova unutarstranačka previranja

I dok će HDZ sve više mučiti pitanje kako uspješno obnašati vlast s tako problematičnim ekonomskim i socijalnim nasljeđem za koje je stranka koja je od 1990. najdulje na vlasti i najviše odgovorna, SDP će mučiti pitanje kako biti uvjerljivom oporbom i potencijalno novom vlašću. Davor Bernardić naslijedio je stranku koja u vrijeme Zorana Milanovića nije znala voditi ni vlastito poslovanje, već se našla u dugovima te se postavlja logično pitanje može li takva stranka s takvim kadrovima uopće voditi cijelu zemlju.

SDP će se stoga uglavnom baviti samim sobom, o čemu govore i trenutačna prepucavanja o sindikalnom organiziranju unutar stranke i o tome tko je komu manje ili više vjeran nakon unutarstranačkih izbora. S druge strane, svaki će sklizak teren na kojem će se periodično naći Andrej Plenković sa svojim ministrima i najbližim suradnicima iz HDZ-a vješto koristiti unutarstranačka oporba.

Ina je već jednom poslužila za detoniranje postojećih političkih odnosa u stranci i zemlji te ne bi čudilo da se iskoristi još jednom. Ovaj put ne zbog sukoba interesa nego zbog interesa samih. Pitanje je samo prepoznaju li akteri cijele priče što je u svemu interes Hrvatske...