KOMENTAR MARKA ŠPOLJARA

Igre oko zagrebačkih izbora: Bandićevi protivnici njuše krv, bit će napeto

02.12.2016 u 09:00

Bionic
Reading

Milan Bandić, najžilaviji hrvatski političar koji vlada Zagrebom već 16 godina, približava se kraju karijere. Tako barem misle gotovo svi njegovi politički protivnici. Ali i saveznici. Njuše krv, skoro su sigurni da je mačak s devet života na izdisaju, da nema snage za još jedan. U njegov poraz na idućim gradonačelničkim izborima u svibnju 2017. uvjereni su očito i u HDZ-u, stranci koja je već jako dugo u službenoj ili tajnoj koaliciji sa zagrebačkim vladarom

Šef zagrebačkog HDZ-a i Gradske skupštine Andrija Mikulić prijeti Bandiću da će ga HDZ srušiti na izglasavanju gradskog proračuna za 2017. i da neće prihvatiti ni njegov prijedlog privremenog financiranja, nakon čega bi automatski prestao biti gradonačelnik, a Zagrebom bi do lokalnih izbora vladao povjerenik kojeg postavlja Vlada, odnosno šef HDZ-a i premijer Andrej Plenković

Naravno, moguće je da je Mikulićeva prijetnja samo dio poznate političke igre koja najčešće završi dogovorom. U tom slučaju to bi bio pristanak Bandića na sve zahtjeve koje bi mu, što službeno, što u četiri oka, izrecitirao HDZ. Ali čak i da bude tako, HDZ se očito u svibnju iduće godine želi riješiti Bandića za sva vremena.

Uvjereni su da će izgubiti te izbore – bez obzira bude li izašao na njih kao gradonačelnik Zagreba i ogromnim novcem Zagrepčana kupovao glasove ili kao običan, dekintiran građanin, srušen na proračunu, pa u Uredu gradonačelnika sjedi Plenkovićev povjerenik za Zagreb. Povjerenik koji jedini ima PIN da izvlači naš novac. Novac kojim se uvijek kupuju glasovi pred sve, a posebno lokalne izbore.


Dakle, suštinsko pitanje nije hoće li Mikulićeva prijetnja o rušenju Bandićeva proračuna biti realizirana ili završiti dogovorom, već hoće li, a onda kako i s kime, HDZ pokušati osvojiti Zagreb.

Nakon 20 godina HDZ napokon ima kakvu-takvu šansu dobiti zagrebačke izbore i imati gradonačelnika. Ne zato što je odjednom postao jako popularan na zagrebačkim ulicama, nego zato što je SDP u komi, a Bandić očigledno potrošen. Do pobjede u Zagrebu HDZ može doći na dva načina.

Ponuditi kandidata koji može pobijediti - ne samo Bandića, nego i Anku Mrak Taritaš i Sandru Švaljek. Ili pak podržati jednu od njih. Prva opcija trenutno ne izgleda perspektivno jer HDZ zasad nema nikoga tko bi mogao pobijediti na tim izborima. Andrija Mikulić jednostavno nema šanse postati gradonačelnik, a na HDZ-ovu obzoru čak se ni ne naslućuje netko tko bi to eventualno mogao postati.

Kampanja Mrak Taritaš se zahuktava, a Švaljek hladi

Na Anku Mrak Taritaš ne mogu računati zbog mnoštva razloga. Osim što ona u takvu kombinaciju nema razloga ući, njezina kampanja se zahuktava, rejting joj raste te osjeća da može dobiti i Švaljek i Bandića. S druge strane, kampanja Sandre Švaljek, koju službeno podržava samo HSLS, preciznije šef HSLS-a Darinko Kosor, polako se hladi.

Moguće je stoga zamisliti da Švaljek iz očaja, a Plenković iz oportunizma, sklope dogovor i da HDZ podgrije njezinu kampanju. I da na koncu, zašto ne, Švaljek bude HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba.

U HDZ-u mi otvoreno govore da Švaljek već otprije uživa potporu dijela HDZ-a, ali i potpredsjednice Vlade Martine Dalić, ministra financija Zdravka Marića

Plenković će pustiti Mikulića da izgori?

Zadnju riječ o HDZ-ovoj strategiji za zagrebačke izbore imat će, naravno, šef stranke Andrej Plenković. Ako ne zaigra na pobjedu na zagrebačkim izborima, Plenković će se odlučiti za još jednu unutarstranačku pobjedu.

Pustit će Mikulića da se kandidira za gradonačelnika Zagreba, a nakon što on izgubi, Plenković će ga poslati u političku penziju s još mnogim zagrebačkim HDZ-ovcima koje je, kao i Mikulića, svojedobno instalirao Milijan Brkić

U svakom slučaju, i bez aktualnih HDZ-ovih igara s Bandićem, Zagrepčanima slijede najuzbudljiviji i najneizvjesniji gradski izbori dosad. Bandić je umoran, Švaljek u slijepoj ulici, Mrak Taritaš u napadu, SDP u očaju, a HDZ-u rastu apetiti.