KOMENTAR MARKA ŠPOLJARA

Zoran Milanović ima plan da uzme gadnu lovu. A što će onda?

05.12.2016 u 12:15

Bionic
Reading

Zoran Milanović ima plan. Vrijeme je da nekome negdje uzme gadnu lovu. Oko je bacio na Albaniju, državu koja sanja da će jednog dana biti dio EU-a, a možda bi joj, eto, baš bivši hrvatski premijer svojim savjetima i vezama mogao pomoći u toj (ne)mogućoj misiji. Naravno, uz pripadajuću apanažu od 15 pa i više tisuća eura mjesečno. A što će tada lovom potkoženi Milanović? Krenuti u projekt političkog uskrsnuća i pokušati osvojiti Pantovčak ili pak još jednom sjesti u premijerski ured na Markovu trgu? U tom slučaju zeleno svjetlo morat će dobiti i od svoje stranke. Koju je sada ostavio na cjedilu, u ponižavajućoj ulozi statista u Saboru, u kojem socijaldemokrate šamara čak i mladi Ivan Pernar. Zato je možda pravo pitanje ipak hoće li mu SDP dopustiti da se vrati u velikom stilu, a ne hoće li Milanović to poželjeti

Nakon neočekivanog poraza njegove Narodne koalicije na rujanskim parlamentarnim izborima šef SDP-a Zoran Milanović bacio je koplje u trnje. Shvaćamo, ne da se čovjeku čekati da i treći put zaredom izgubi od HDZ-a i Mosta. I dvaput je bilo previše.Poručuje da odlazi iz hrvatske političke arene na neodređeno vrijeme.

Što je OK, jer i hrvatski birači trebaju jedan dulji odmor od njega. Odmah nakon poraza na izborima Milanović je rekao da odlazi s čela SDP-a, stranke koju je vodio cijelo desetljeće. I koju ostavlja u prilično jadnoj formi; takve su, naime, SDP-ove trenutačne performanse u Saboru.

Obezglavljeni SDP  i Pernar kao vođa oporbe

Zasad je Živi zid daleko življa i po HDZ i Most opasnija oporbena stranka od obezglavljenih socijaldemokrata. Ivan Pernarsvojim nastupima u kojima kombinira argumente s kvaziargumentima te paušalnim i često neutemeljenim opservacijama, uzeo je ulogu vođe opozicije.

To se, budimo realni, nikada pa ni onda ne bi dogodilo da u sabornici sjedi Zoran Milanović u top formi. Iako je formalno šef Kluba zastupnika SDP-a, ne dolazi na posao. A kad njega nema u sabornici, vladajuća većina lako se verbalno obračunava s njegovim kolegama.

Da je fer prema svojoj stranci, dolazio bi u Sabor svaki dan, a tada bi SDP izgledao sasvim drugačije. Svojim prgavim jezikom, vještom retorikom i agresivnošću opet bi dominirao sabornicom. Mogao se strpjeti do konca studenoga – kada će biti izabrani novi šef SDP-a i kompletno novo vodstvo stranke – pa onda otići na odmor od politike.

Ali, ne. On je odlučio SDP ostaviti na cjedilu, naprasno napustivši političku pozornicu. Da se krivo ne razumijemo, ovo nije kompliment nezamjenjivom lideru. Upravo suprotno, Milanović svojim ponašanjem pokazuje čak i dozu prijezira prema svojoj stranci.Vrijeme je, kaže, da konačno zaradi neke ozbiljnije novce.

U korporativnom svijetu njemu nije mjesto, to je dobro procijenio. Zato je bacio udicu dalje, lovi odlično plaćen konzultantskiposao. Oko je bacio na Albaniju koja je još 2014. dobila status države kandidatkinje za članstvo u EU-u. Navodno je u Tirani već ispitivao teren za eventualni konzultantski angažman, savjetnički posao na albanskom putu prema članstvu u Uniji.

Što će Milanović nakon što zaradi ozbiljne novce?

Nedavno je sa svojim prijateljem Antom Kotromanovićem bio i na Kosovu gdje je snimljen u društvu bivšeg premijera Kosova. Agim Čeku bio je dragovoljac Domovinskog rata, a kasnije vođa Oslobodilačke vojske Kosova u srpsko-kosovskom ratu. Dakle, Čeku je čovjek s milijun veza i sigurno može pomoći Milanoviću u pronalaženju konzultantske gaže.

Takav posao osigurao bi plaću, tvrde upućeni, od 15 pa i više tisuća eura mjesečno. To bi kroz par godina bilo dovoljno, valjda, da napokon zaradi ozbiljan novac. A što nakon toga, nakon što izmuze novac od, recimo, baš albanskih poreznih obveznika? Može li se Milanović vratiti u velikom stilu na hrvatsku političku pozornicu, planira li uopće povratak?

Ne znamo, ali nikoga ne bi trebalo začuditi ako za par godina Milanović krene u projekt političkog uskrsnuća, jer ipak je on zoon politikon. Još je relativno mlad, zapravo imat će tada baš prave godine za još jednu državničku rundu. Predsjednička utrka protiv Kolinde Grabar Kitarović 2019.? Ili ipak parlamentarni izbori 2020. godine?

Ali puno toga se mora poklopiti kako bi Milanovićev povratak u visoku politiku uopće bio moguć.

Bitno je kako će Vlada Andreja Plenkovića gurati, a još je važnije tko će postati šef SDP-a i hoće li se novi šef i njegova buduća partijska klika uopće sjećati svog bivšeg velikog vođe za par godina. Milanović će imati najbolje šanse za povratak u visoku politiku ako za par godina i Plenković i SDP budu u komatoznom stanju.

Tada bi se netko u SDP-u mogao sjetiti i njihova napoleona i organizirati mu veliki doček pri povratku iz tuđine.