IZVJEŠTAJ PREMIJERA

Pernar spočitnuo Plenkoviću stav prema Rusiji

26.10.2016 u 16:12

Bionic
Reading

Iako se izvještajima Vlade o sastancima Europskog vijeća uglavnom bavi saborski Odbor za europske poslove, izvještaj je ovaj put premijer Andrej Plenković predstavio svim zastupnicima. Migracije i trgovina, odnosno sporazum s Kanadom bile su glavne teme prošlotjednog Europskog vijeća, što je izazvalo niz pitanja zastupnika

Novinu izvještavanja Sabora o europskim temama plenković, kazao je već na početku, misli nastaviti. 'Mislim da bi ova nova praksa pridonijela punoj informiranosti javnosti o važnim političkim odlukama koje se donose na razini šefova država članica Europske unije', kazao je Plenković.

Što se tiče prošlotjedne sjednice Europskog vijeća, glavne teme, napisao je Plenković u izvještaju, o kojem je tportal već pisao, bile su migracije i trgovina. Potvrdio je da će u novoosnovajnoj Europskoj graničnoj i obalnoj straži sudjelovati i MUP, a osvrnuo se i na trgovinski sporazum s Kanadom, koji će Hrvatska, kazao je, potpisati.

'Ukidanjem ili snižavanjem carina CETA bi trebala donijeti opipljive koristi europskim potrošačima i poduzećima, i to u većini slučajeva, odmah nakon stupanja na snagu. Tim će se europskim pa i hrvatskim poduzećima, osobito onim manjima, omogućiti bolje tržišne prilike, a europski izvoznici mogli bi uštediti stotine milijuna eura godišnje', kazao je Plenković.

Za repliku se odmah javio i Ivan Pernar, kazavši kako Hrvatska radi samo ono što joj Bruxelles nalaže. Kazao je da mu je žao što Hrvatska nastavlja sa politikom sankcija prema rusiji, što, tvrdi Pernar, samo donosi štete našoj zemlji.

'Rekli ste da treba poštivati teritorijalni integritet pa su zato Rusi navodno krivi za krizu istočnoj Ukrajini što je po meni pogrešna činjenica jer u istočnoj Ukrajini Rusija nema svoju vojsku niti policiju, niti djeluje tamo. A što se tiče Krima, Krim nije na silu zauzet, to je bila volja naroda, građana Krima. Rekli ste da zauzimate stav EU prema Rusiji zbog situacije na Krimu. Ali na Krimu nije jedan metak bio ispaljen tamo su građani Krima sami na referendumu odlučili da žele biti dio Rusije', kazao je Pernar.

Odmah mu je odgovorio Plenković. 'Moram priznati da me jako iznenađuje da jedan hrvatski zastupnik ima ovakvu retoriku i ovakve stavove o tako kapitalnim, bitnim pitanjima kao što je odnos prema Rusiji i situaciji u Ukrajini. Da se ovakva retorika koju vi sada govorite ovdje, poštovani kolega Pernar, primjenjivala na RH onda mi danas ne bi imali 56 tisuća kvadratnih kilometara, onda dijelovi RH koji su danas integralni dio našega teritorija vrlo vjerojatno ne bi bili dio našega teritorija, a to je nešto o čemu vi u svojim nastupima možda ne vodite računa. Ali vodite računa da vi niste taj koji kreira vanjsku politiku RH, nju kreira hrvatska Vlada u suradnji sa predsjednicom, a ona će biti odgovorna u skladu s međunarodnim pravom i u skladu sa europskim vrijednostima', kazao je Plenković.

Uskoro opširnije