KOMENTAR MARKA ŠPOLJARA

Jedan krivi potez u samom finišu mogao bi Plenkovića skupo koštati

20.10.2016 u 11:46

Bionic
Reading

Novi premijer Andrej Plenković pedantno je i sustavno krčio svoj put do ureda u Banskim dvorima. A onda je u samom finišu, u sudačkoj nadoknadi narušio pažljivo građen imidž serioznog političara. U Vladu je doveo i jednog slijepog putnika, ministra bez portfelja. U premijerski mandat Plenković je ušao bez konkretnog plana i programa što sugerira da će biti puno improvizacija. Da sve ne bude tako crno, pobrinuo se kilavi SDP. Poziciju vođe oporbe prepustili su Ivanu Pernaru, oni za to sada nemaju vremena. Zadovoljno glođu kost koju im je bacio novi premijer, dive mu se što je iz Vlade izbacio Hasanbegovića

Otkako je neočekivano velikom razlikom u mandatima pobijedio SDP-ovu koaliciju na rujanskim izborima, šef HDZ-a Andrej Plenković sustavno je i pedantno gradio put do premijerske sobe u Banskim dvorima. Paralelno je igrao tri utakmice.

Odmah je započeo pregovore s Božom Petrovom i njegovim Mostom koje je izabrao kao opciju A za junior partnera u Vladi. Istovremeno je dogovarao suradnju sa zastupnicima nacionalnih manjina, ali i svim ostalim strankama (osim SDP-a i Živog zida) i izabranim zastupnicima kako bi i u slučaju kraha pregovora s Mostom imao barem 76 potpisa – dovoljno da postane mandatar, a potom i predsjednik Vlade. Treću utakmicu igrao je unutar svoje stranke.

Ispalo je kako su prve dvije utakmice prošle bez posebnih uzbuđenja; pregovore s Mostom zaključio je elegantno, a osigurao je i potporu manjinaca, HSS-a, Bandića…

Teška i komplicirana utakmica u samom HDZ-u

Utakmica u samom HDZ-u bila je teška i komplicirana. Riješena je tek u zadnjoj minuti sudačke nadoknade. Nakon što je Plenković imena svih 19 ministara već bio pustio u medije, noć prije potvrđivanja njegove Vlade u parlamentu novinari su doznali za slijepog putnika, 20. člana njegova kabineta Gorana Marića koji će postati ministar bez portfelja.

Takva kombinacija gadno je narušila Plenkovićev imidž serioznog političara. Bez obzira na to hoće li se Marić pokazati kao dobar, loš ili osrednji ministar, novi premijer već sada je na gubitku. Kao i Goran Marić koji će se stalno morati pravdati da je u Banskim dvorima završio s pravim razlogom i da nije Plenkovićev uhljeb.

Plenković mu je obećao i da će uskoro postati pravi ministar, da će mu sklepati neko novo, samo za njega dizajnirano ministarstvo. Čime će se to ministarstvo točno baviti, nije poznato. Osim da će imati veze s upravljanjem državnom imovinom. Dakle i tvrtkama u kojima država ima manji ili veći vlasnički udjel.

To pak znači da će se dobrim dijelom preklapati sa zadaćama Ministarstva gospodarstva koje vodi potpredsjednica Vlade Martina Dalić. A čije su ekonomska i gospodarska promišljanja miljama daleka od Marićevih ideja. Njihov sukob jednostavno je neizbježan.

Vlada bez koalicijskog ugovora HDZ-a i Mosta

Nadalje, Vlada je ušla u mandat a da nije prije potpisan koalicijski ugovor između HDZ-a i Mosta. Ali kako to nije koalicija nago suradnja, to onda valjda i nije tako važno. I program Vlade, vrlo općenit i ni u jednom dijelu konkretan, sugerira kako će Plenković mnoge stvari rješavati u hodu uz puno improvizacije.

Ali nije sve tako crno. Jer tu je kilavi SDP koji sigurno još neko vrijeme neće Plenkoviću biti opasna oporba. Zadovoljni glođu kost koju im je Plenković bacio. Dive mu se jer je iz Vlade najurio ljutog desničara Zlatka Hasanbegovića i na njegovo mjesto doveo Ninu Obuljen. Novu 'ikonu liberalne ljevice'. Uvjeren sam da se ona sama najviše smije takvoj infantilnoj reakciji ljevice i SDP-a.

I sve dok je Ivan Pernar vođa oporbe, Plenković može biti miran. Bez prave oporbe Plenković mora namiriti samo apetite u vlastitoj stranci. A njih će nahraniti vrlo brzo brojnim imenovanjima na mjesta državnih tajnika, pomoćnika ministara, funkcijama u državnim tvrtkama, agencijama i fondovima.