(DEZ)INFORMACIJE SE ŠIRE

Ipak nije pobijedio Burić! Još se prebrojavaju glasovi

04.06.2013 u 13:38

Bionic
Reading

Informacija da je Dinko Burić (HDSSB) nakon ponovnog prebrojavanja glasova ipak osvojio gradonačelnički mandat u Belišću barem za sada nije točna. Iz izbornog stožera mladog kandidata HDZ-a Dinka Huisa javili su nam da Izborno povjerenstvo u Osijeku još prebrojava glasove

Konačna potvrda očekuje se na sjednici Županijskog izbornog povjerenstva koja je najavljena za utorak u 12 sati. Gradsko izborno povjerenstvo Belišća, nakon što su u ponedjeljak punih 11 sati prebrojavali listiće sa svih 15 biračkih mjesta, dostavilo im je novi omjer prema kojem je Burić dobio 2.289, a Huis 2.288 glasova, piše Jutarnji list.

Prema onome što smo doznali, ponovno prebrojavanje pokazalo je kako je prema listićima koji su bili važeći Huis dobio 2.288 glasova, a Burić 2.286, što znači da je u prvom prebrojavanju jedan Burićev glas pribrojen Huisu i to navodno u prigradskom naselju Vinogradci. Mladi HDZ-ovac je tada još uvijek imao dva glasa prednosti, no preokret se navodno dogodio ponovnim pregledavanjem nevažećih listića. Tada je navodno utvrđeno da su nevažećima proglašena i tri listića na kojima je broj ispred Burića bio zaokružen, a onaj ispred Huisa prekrižen.

No sve ovo objavljeno treba uzeti s rezervom, jer se Županijsko izborno povjerenstvo još nije oglasilo.

'Povodom objavljivanja informacije da je kandidat HDSSB-a g. Dinko Burić pobijedio za jedan glas, objavljujemo svim medijima da te informacije nisu točne jer je još u tijeku zasjedanje Županijskog izbornoga povjerenstva u Osijeku. Molimo sve građane i sve predstavnike medija da poštuju zakonske procese kojima će Županijsko izborno povjerenstvo utvrditi pobjednika prebrojavanjem i utvrđivanjem pravovaljanosti glasačkih listića te da shodno tome pričekaju i službenu informaciju', poručili su iz Izbornog stožera Dinka Huisa.


Bez obzira na činjenicu kakav će pravorijek dati Županijsko izborno povjerenstvo, sasvim je izvjesno da to neće biti kraj izbora u Belišću, jer ne treba sumnjati da će strana koja se bude smatrala oštećenom uložiti žalbu Ustavnom sudu, koji o njoj treba odlučiti u roku od 48 sati od dana primitka.