ZAPLOVIT ĆE GOLUBICA

Trajektom povezani Vukovar i Vojvodina

25.11.2010 u 18:38

Bionic
Reading

Trajekt simboličnog imena Golubica, koji je Vukovaru donirala Kraljevina Nizozemska i kojim je početkom studenoga u posjet istoku Hrvatske došao srbijanski predsjednik Boris Tadić, službeno će zaploviti Dunavom 1. prosinca

Još je početkom listopada, putujući trima velikim europskim rijekama – Rajnom, Majnom i Dunavom – trajekt vrijedan milijun eura, dug 15,6 i širok šest metara, nosivosti sedam tona, pristao uz dunavsku obalu u Vukovaru.

Predan je tada u vlasništvo grada, koji je trajekt proslijedio na upravljanje poduzeću Komunalac kako bi, čim se riješi neophodna papirologija, taj ploveći objekt mogao i poslužiti svojoj svrsi – redovitom prijevozu putnika, ali i njihovih bicikala, motocikala i automobila, između Vukovara i sela Vajska u vojvođanskoj općini Bač na drugoj obali Dunava. Sve donedavno dvije dunavske obale spajao je privremeni trajekt, posuđen iz Osijeka, no njime su se mogli prevoziti samo putnici.

Gradske vlasti Vukovara dogovorile su u četvrtak s predstavnicima nizozemskog veleposlanstva u Zagrebu i posljednje detalje uoči početka redovitog prijevoza Dunavom, pa se zna da će trajekt ploviti tri puta dnevno na relaciji Vukovar – Vajska – Vukovar, i to u devet, 12 i 15 sati.

Putnik će plaćati sedam kuna za prijevoz, za bicikl dodatnih 10 kuna, za motocikl 15, a za automobil još 20 kuna. Trajekt neće prometovati državnim praznicima i blagdanima. Osim kapetana Željka Kikića, u posadi će biti još dva mornara – po jedan iz Vukovara odnosno Bača.