FORENZIČAR NA SUĐENJU ZA 'OLUJU'

'Nije bilo moguće utvrditi uzrok smrti mrtvih'

16.02.2009 u 15:31

Bionic
Reading

Protuispitivanjem branitelja generala Ante Gotovine u ponedjeljak je u Haagu završilo svjedočenje Erica Baccarda, patologa i svjedoka tužiteljstva na suđenju trojici hrvatskih generala optuženih za ratni zločin

Forenzičar Eric Baccard trenutačno je koordinator za forenzičke aktivnosti na stalnom Međunarodnome kaznenom sudu u Haagu (ICC), a za Sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), gdje je svjedok tužiteljstva, na suđenju Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku za ratne zločine u Oluji i nakon nje, napisao je stručno izvješće o radu hrvatskih patologa u analizi ekshumiranih tijela.

Baccard je, po vlastitim riječima, u mrtvačnici u Zagrebu sudjelovao u promatračkoj misiji tijekom koje je nadzirao 'korake i postupke koje su hrvatski patolozi poduzimali', a uloga promatračkoga tima bila je 'da utvrdi kojom su se metodologijom služili hrvatski stručnjaci sudske medicine'.

Svjedok se u ponedjeljak, na inzistiranje branitelja Grega Kehoea, složio da je bilo gotovo nemoguće utvrditi uzrok smrti jer su trupla bila u takvu stanju da je bilo gotovo nemoguće otkriti da je bilo koja ozljeda nastala prije smrti. 'Sve su se one mogle teoretski dogoditi poslije smrti', rekao je svjedok.

Kehoe je inzistirao na tvrdnji da se, ako je uzrok smrti nepoznat, a nema znakova traume, ne može isključiti ni prirodna smrt. 'Ne mogu isključiti nijednu smrt', složio se svjedok.

Svjedok je još rekao da ne postoje znanstveni kriteriji na temelju kojih bi se mogla utvrditi nacionalnost žrtve. Sudac Orie pitao ga je: 'Ako ne znate narodnost žrtve i onoga tko je mogao sudjelovati u ubijanju, ne možete (znati) je li jedan Srbin ubio drugoga?' 'Nema nikakvih znanstvenih kriterija za utvrđivanje narodnosti', rekao je patolog Baccard.

Branitelja Kehoea još je zanimalo kako se i je li se u obdukciji uopće ustanovljavalo jesu li pregledane osobe bile vojnici. 'Ja sam u izvješću morao sastaviti tablicu koja sadrži postotak osoba s vojnom odjećom, to sam naveo u jednom paragrafu u preambuli nalaza', rekao je svjedok i objasnio da je u analizi općih rezultata iz njegove misije status utvrđivan 'samo ako je bilo više komada odjeće tipičnih za uniformu'.

U vezi s jednim konkretnim slučajem osobe koja je bila u vojnoj košulji, Baccard je rekao da ne može odgovoriti. 'To je u mojim bilješkama, a nemam mogućnost uvida u bilješke', rekao je svjedok koji je na početku svoga svjedočenja u srijedu 4. veljače rekao kako je bilješke 'zagubio' prilikom selidbe.

No mogao je potvrditi da mu nije bilo rečeno, kako je ustvrdio Kehoe, 'da je gotovo svaki muškarac, Srbin iz krajine od 18 do 60 i više godina bio u službi kao vojnik, da su svi morali biti vojnici'.

'Nije mi to rečeno', rekao je Baccard i dodao da mu nije rečeno ni 'da su vojnici kad su odlazili s crte bojišnice... Uglavnom odbacivali vojnu odoru i odijevali civilnu', kako je to formulirao Kehoe.

'Ne, u stvari, dobio sam vrlo malo informacija kad sam otišao u tu promatračku misiju, što mi je donekle i žao', rekao je Eric Baccard

Baccard se nije uvijek slagao s načinom rada hrvatskih patologa, ali je potvrdio da se ta metodološka razlika 'nije odrazila na ozbiljnost kojom su hrvatski stručnjaci sudske medicine pristupili radu', rekao je na početku svjedočenja.

'U svim zaključcima u kojima nudite različito mišljenje, hipotezu ili gledanje na dokaze, uredu tužitelja ponudili ste drukčiji način gledanja na dokaze, a niste ustanovili nikakvu sigurnost kojom se mogu potvrditi zaključci iz nalaza', pitao je Kehoe.

'Ne slažem se u potpunosti s vama. Bilo je izvjesnih, sigurnih znanstvenih zaključaka, a kod velike većine bili smo suglasni s kolegama iz Hrvatske', rekao je.
Svjedok je na kraju potvrdio tvrdnju tužitelja Stephen Margettsa da mogu postojati neki indikatori uzroka smrti, ali da nalaz ipak bude da je uzrok nepoznat.