zapadni dio grada

Čermak od nebodera na ulazu u Zagreb nije odustao. Evo što kaže o projektu

14.03.2024 u 13:36

Bionic
Reading

Prije trinaest godina Skupština Grada Zagreba blokirala je gradnju tzv. pijanih blizanaca, nebodera umirovljenog generala HV-a Ivana Čermaka. Neboderi od 33 kata trebali su niknuti uz Ljubljansku aveniju, netom prije Tifonove benzinske crpke na Jankomiru, ali je tadašnja vlast rekla – ne. Trinaest godina kasnije neboderi, ovaj put 'bezalkoholni', ponovno su aktualni, ali i nešto niži

Naime u tijeku je javna rasprava o Prijedlogu izmjena i dopuna urbanističkog plana uređenja (UPU) Slobodne carinske zone Jankomir (SCZJ), u sklopu koje bi se neboderi trebali graditi na zapadnom ulazu u Zagreb.

Inicijator izmjena UPU-a bio je Crodux plin, tvrtka u Čermakovu vlasništvu. Prema prijedlogu izmjena UPU-a, koje je napravila tvrtka Planimetar, na čestici na kojoj bi se neboderi gradili najveći broj nadzemnih etaža smanjen je s 33 na 21, odnosno prizemlje plus 20 katova. Određen je i najmanji broj nadzemnih etaža, a iznosi prizemlje plus šest etaža. Slijedom navedenog, smanjeni su najveća građevinska bruto površina (GBP) nadzemno s 50.000 na 35.000 kvadratnih metara te nadzemni koeficijent iskoristivosti (KIN) sa 7,0 na 5,5.

Novost je to da je u sklopu građevine dodana mogućnost smještaja specijalne bolnice, poliklinike, hospicija i slično. Prijedlog izmijenjenog UPU-a, koji u cijelosti zauzima površinu cca 67,5 hektara, izložen je u prizemlju zgrade Područnog ureda Susedgrad, u kojem će se u utorak 19. ožujka u 16 sati održati javno izlaganje, a svi zainteresirani svoja pisana mišljenja, prijedloge i primjedbe mogu dostaviti Gradu najkasnije do 26. ožujka, do kada je otvorena javna rasprava.

S obzirom na to da je priča o neboderima, odnosno uređenju SCZJ-a, stara gotovo dvadeset godina, upitali smo Čermaka kako gleda na to.

On se najprije nasmijao, a potom uzdahnuo: 'Uf, sve je to katastrofa za investitora.' Kako zbog poslovnih obaveza nije mogao više reći, uputio nas je na Svjetlanu Petrović, ključnu osobu u projektu na Jankomiru. Ona je izrazila uvjerenje da će Skupština Grada Zagreba usvojiti predložene izmjene i dopune UPU-a.

'Sve je napravljeno u skladu sa zakonima i važećim propisima i ne vidim zašto se ne bi usvojile. Bili bismo uistinu iznenađeni da sada nešto stane', kazala je Petrović.

Navela je da ideja 'pijanih' nebodera, kakvi su se spominjali prije više od deset godina, nije opcija. 'Naša ideja i želja je da jedna zgrada bude viša, a druga niža te da se svakako lijepo uklopi u okoliš i da izgleda impresivno na ulazu u grad. Razmatramo idejna rješenja triju zagrebačkih arhitektonskih ureda', navela je Petrović.

O tome koje bi katnosti bila pojedina zgrada, kazala je da postoje različite ideje o tome, ali da još ništa nije definirano. Ono što bi moglo zaživjeti, a to je izmijenjeni UPU predvidio, smještaj je specijalne bolnice, poliklinike ili hospicija.

'Razgovaramo s Draganom Schwarzom i Josipom Paladinom o tome da u zgradi bude smještena Radiochirurgia, specijalna bolnica koja se bavi dijagnostikom i liječenjem karcinoma', pojasnila je Petrović.

Iako je projekt još uvijek na papiru i izmijenjeni UPU SCZJ-a tek treba biti usvojen, Petrović smatra da do prve lopate u najidealnijim uvjetima neće doći za još minimalno dvije godine.

'To ovisi o nizu faktora, a prije svega o izdavanju svih potrebnih dozvola', istaknula je. O gruboj procjeni vrijednosti projekta nije mogla reći ništa jer nisu ni svi parametri definirani. 'Imamo nekakve grube interne izračune, ali s njima ne možemo izlaziti. Da će biti skupo, to uopće nije upitno', zaključila je Petrović.