Hrvatska TADIĆ U POSJETU HRVATSKOJ

'Vitalni interes Srbije je da Hrvatska uđe u EU'

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u srijedu nakon razgovora s premijerkom Jadrankom Kosor u Zagrebu da daje punu potporu što bržem ulasku Hrvatske u Europsku uniju, jer je to u 'vitalnom i nacionalnom interesu Srbije', odbacivši nagađanja da njegova zemlja želi zakočiti integracijski proces Hrvatske

'Dajem apsolutnu potporu što bržem učlanjenju Hrvatske u EU i danas želim razriješiti sva govorkanja i glasine da Srbija ima interes da zaustavi proces integracije Hrvatske... Srbija ima vitalan i nacionalni interes da Hrvatska što prije uđe u Europsku uniju' kazao je Tadić koji se nalazi u službenom dvodnevnom posjetu Hrvatskoj.

Premijerka Kosor
poručila je da Hrvatska snažno podupire europski put Srbije ocijenivši da je to od velike važnosti za stabilnost regije i prosperitet dviju država.

'Nova stranica zajedničke povijesti'

Službeni posjet Borisa Tadića Hrvatskoj te susreti s Ivom Josipovićem, Jadrankom Kosor i drugim hrvatskim dužnosnicima jedna je od vijesti dana u Srbiji.

RTS prenosi kako su predsjednici Srbije i Hrvatske ocijenili da je postignut napredak u rješavanju problema povratka izbjeglih i njihova stambenog pitanja te da su zaključili kako će u ubuduće prioritet dviju država biti rasvjetljavanje sudbina nestalih.

Portal B92 izvješćuje kako je srbijanski predsjednik posjetio Hrvatsku tri puta u manje od godinu dana, te da je, nakon zajedničkog boravka u Opatiji i Vukovaru, predsjednik Josipović ugostio Tadića u svojoj rezidenciji na Pantovčaku.

Tadić je, dodaje se, razgovarao i s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor, te u Zlatnu knjigu u Banskim dvorima, sjedištu hrvatske vlade, upisao: "Neka ovo bude nova stranica zajedničke povijesti".

Kako javlja agencija Beta, premijerka Kosor i predsjednik Tadić nakon sastanka u hrvatskoj vladi izjavili su da postigli politički dogovor o načelima na kojima će se temeljiti trajno rješenje stambenog zbrinjavanja srbijanskih izbjeglica iz Hrvatske.

Hrvatska
, koja je pri kraju pristupnih pregovora, i dalje će podupirati europski put Srbije i cijelog jugoistoka Europe kazala je Kosor.

Obraćajući se novinarima Tadić je priznao da dvije zemlje još uvijek imaju otvorena pitanja poput pitanja granica, sukcesije i međusobnih tužbi pred međunarodnim sudom pravde.

"To opterećuje naše odnose... naše dvije komisije nastavit će rad na rješavanju tih pitanja" kazao je Tadić. Dvije zemlje u tim pitanjima moraju naravno voditi računa o svojim nacionalnim interesima, ali također moraju tragati za prilikama da se pronađu zajednička rješenja, dodao je.

Kao i kod predsjednika Josipovića jedna od važnih tema razgovora s premijerkom Kosor bilo je pitanje osoba koje su na popisu nestalih i zatočenih, te pitanje povratnika. Kosor je kazala da je tijekom razgovora postignut politički dogovor o načelima na kojima će se zasnivati trajno rješavanje pitanja povratnika. S tim u svezi najavljena je i međunarodna donatorska konferencija u svrhu njihova zbrinjavanja.

Istaknuta je i potreba jačanja gospodarske suradnje.

"Želimo da ta suradnja bude čvršća, ima puno temelja za to", izjavila je Kosor. Po njezinim riječima, Hrvatska je do listopada ove godine izvezla u Srbiju robe u vrijednosti 243 milijuna eura, a izravna hrvatska ulaganja u Srbiji dosegnula su 420 milijuna eura.

Što se tiče teške i složene povijesti 90-ih koje su dvije zemlje imale, Tadić je izrazio zadovoljstvo načinom na koji Hrvatska rješava pitanje povratnika, uz 'puno uvažavanje ekonomskog položaja Hrvatske', ali uz opasku da očekuje daljnji napredak.

Također je kazao da smatra vrlo važnim to što je Hrvatska dostavila Srbiji popis osoba pod istragom za ratne zločine kao i osuđenih osoba.

'Građani Hrvatske srpske nacionalnosti koji su danas u izbjegličkim centrima u Srbiji imaju mogućnost u srbijanskom ministarstvu pravosuđa provjeriti svoj status. To olakšava situaciju i ozračje povratka', istaknuo je Tadić.

Po njegovim riječima, dvije vlade su učinile iskorak u rješavanju osjetljivog i bolnog pitanja povratnika poručivši da sada imaju šansu da 'jednom zauvijek riješe to pitanje koje ima i svoje gospodarske posljedice'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još