MESIĆ NA PREDSTAVLJANJU KNJIGE

'Moj život je antifašizam, ali bila je ta jedna epizoda'

02.11.2010 u 17:47

Bionic
Reading

Knjigu Tomislava Jakića, novinara i savjetnika bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, 'Nisam zavijao s vukovima' u punoj velikoj dvorani u Novinarskom domu u Zagrebu u nazočnosti njegovih suradnika i protagonista knjige je predstavio Nadan Vidošević rekavši da je autor napisao djelo kao normalni građanin, što nije lako biti na prostoru gdje se stalno pojavljuju 'genijalni' pojedinci s kojima svijet počinje

Autor je rekao da njegova knjiga nisu ni memoari ni autobiografija već slika jednoga vremena kroz njegove doživljaje. 'Konstrukcija 'tako sam čuo' u ovoj knjizi se rijetko spominje. Držim se onoga što sam doživio i zaključci su moji i mnogi se s njima neće složiti, i to je njihovo pravo', rekao je Jakić.

'Nitko na svijetu nije učinio takvu besmislicu'

Bivši predsjednik Mesić je pozdravio je dolazak Borisa Tadića u Vukovar.On očekuje od službenog Beograda da poruči bosanskim Srbima da jenjihova domovina BiH i da tamo kreiraju svoju politiku jer ako se to nekaže, 'ovi iluzionisti iz RS-a će i dalje misliti da se putem nekog divljegreferenduma mogu izdvojiti iz BiH'. Posjet Paulin Dvoru je takođerpozdravio rekavši da je nužno poslati poruku da se takvo što nikad višene smije dogoditi. A komentirao je sporni spomenik u Dugopolju gdje supod jednom pločom sabrani svi koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu, bezobzira na stranu. 'Pokušaj da se ideologije izmire nema smisla jer mi nemožemo ideologije izmirivati. Ne možemo mi njih izmirivati, njih nema.Nitko na svijetu nije pokušao učiniti takvu besmislicu osim generalaFranca u Španjolskoj', rekao je Mesić.

Bivši predsjednik Mesić, jedan od glavnih aktera knjige, rekao je da je naslov odličan i da Jakić nije plesao 'ne samo s vukovima nego ni s hijenama'.

Na novinarsko pitanje je li zadovoljan kako je prikazan u knjizi jer neovisni promatrač može zaključiti da je možda ispao podvojen ako se uzmu njegovi kontroverzni govori u Australiji početkom devedesetih, kada je rekao da je Hrvatska dva puta pobijedila u Drugom svjetskom ratu, pa sve do novijeg vremena kada je postao žestoki antifašist, Mesić je odgovorio da je zadovoljan kako je prikazan u knjizi.

'Moj čitav život je antifašizam, od rođenja do danas. Ja sam imao samo jednu epizodu kada sam se našao na jednom skupu ljudi, njih 500-600, koji su nostalgični za NDH. Morao sam izabrati u jednom trenu najbolju varijantu istupa da im završim da je Hrvatska dočekala kraj rata na pobjedničkoj strani kao pripadnica antifašističke koalicije, i to sam učinio. Vjerojatno, da sam imao više vremena, ovaj prvi dio bih malo drukčije kombinirao, ali zbog toga jednog istupa mislim da se ne može moj antifašizam dovoditi u pitanje', objasnio je Mesić.

U javnosti se tijekom mandata govorio da je Jakić osoba iz sjene koja govori predsjedniku što će reći. Sam Mesić je opovrgnuo takve opaske rekavši da je Jakić 'zapravo ušao u taj prostor njegova razmišljanja te su se u tom smislu nadopunjavali'.

Kao jedna od glavnih pikanterija u knjizi je i crtica iz vremena dolaska Georgea Busha u Hrvatsku, kada mu je tadašnji predsjednik Mesić poslao pismo u kojem ga je upozorio da bi mogao ne prisustvovati tom događaju.

'Očito je da je Vlada organizirala njegov dolazak i moj ured je imao jako malo informacija, ali kada je sazrelo vrijeme morali smo sjesti i dogovoriti se jer ne može se bez šefa države primiti drugoga šefa države', zaključio je Mesić.