Hrvatska NACIONALNI ODBOR ZAKLJUČIO

U Europski parlament prvo idu HDZ i SDP

  • Autor: Maja Šurina
  • 28.10.2010 14:14:26
  • 28.10.2010 12:55:41

Nacionalni odbor za praćenje pregovora jutros je održao sjednicu na kojoj se raspravljalo o poglavlju 34 koje se tiče broja hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu

Kako je pojasnila predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić, u poglavlju 34 Hrvatska ne predaje pregovaračko stajalište nego Europska komisija određuje okvire i način sudjelovanja zemlje kandidatkinje kad postane članica u europskim institucijama.

'Ono što je u tom poglavlju određeno od Komisije mi smo ocijenili prihvatljivim, a to je 12 zastupnika u Europskom parlamentu, jedan član Komisije (povjerenik), jedan sudac na Europskom sudu pravde, jedan sudac na Europskom sudu opće nadležnosti i niz članova u tijelima europskih institucija. Hrvatski jezik postaje službeni jezik Europske unije, stavlja se na popis službenih jezika na koji se prevode dokumenti i govori unutar europskih institucija', pojasnila je Pusić.

S obzirom da će dvanaest zastupnika do potpunog ratificiranja pristupnog ugovora u europskim parlamentima imati samo status promatrača, novinari su Pusić upitali kako će se oni birati.

'Birat će se temeljem zastupljenosti u Saboru. Kada bi se biralo iz sadašnjeg sastava, onda bi sudjelovali samo zastupnici SDP-a i HDZ-a, međutim ne znamo da li će se birati iz sadašnjeg saziva parlamenta. Ako se promatrači i pošalju iz sadašnjeg saziva, mijenjat će se nakon izbora. Nakon ratifikacije ugovora, kada će se birati zastupnici, oni će se birati na općim izborima', zaključila je Pusić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još