ASTRONOMSKA PRIMANJA

Sabo sam sebi povisio plaću na 26.000 kuna?!

19.10.2010 u 16:03

Bionic
Reading

Dan nakon još jedne burne sjednice Gradskog vijeća Vukovara, na kojoj je, među ostalim, povećana plaća gradonačelniku Željku Sabi i njegovim suradnicima, vukovarski HDZ i njihov koalicijski partner HSP dr. Ante Starčević još jednom su upozorili na, kako tvrde, nemoralnost takvog čina

'Ako se zna da je naslijedio plaću od 15.940 kuna, koju je povećao čim je došao na vlast, pa je do sada imao 19.124 kune bruto, lako se izračuna da je sam sebi povećao plaću za 66 posto u samo 15 mjeseci', upozorila je HDZ-ova gradska

vijećnica Mirjana Ivanković.

Vukovarsko Vijeće je u ponedjeljak, glasovima SDP-a i SDSS-a, donijelo odluku o novim koeficijentima za obračun plaća čelnim ljudima grada, pa će po HDZ-ovom izračunu Sabo mjesečno imati 25.928 kuna u bruto iznosu bez povećanja za godine radnog staža.

Dodala je i da su plaće troje dogradonačelnika od lipnja prošle godine porasle još više – za čak 76 posto, dok su pročelnicima porasle 22 posto, a drugim djelatnicima gradske uprave Vukovara za trećinu.

HDZ-ovci gradonačelniku najviše zamjeraju što na 'jednoj strani poziva u pomoć cijelu Hrvatsku, pa i same Vukovarce', aludirajući tako na akciju Solidarnost za Vukovar, odnosno slanje uplatnica za tretiranje komaraca na adrese Vukovaraca, dok na drugoj strani predlaže izmjenu koeficijenata plaće.

'Podizanje plaće bez ekonomskog opravdanja, jer se u gradu u gospodarskom smislu ništa nije pokrenulo nabolje, nego je čak i nazadovalo otkako je Sabo došao na vlast, jest političko samoubojstvo', prokomentirao je Tomislav Šota ukazujući na to da on, da je u poziciji gradonačelnika, u teškim vremenima ne bi podizao plaću.

U svoju je obranu gradonačelnik Vukovara rekao da je priča o promjeni koeficijenata inicirana Vladinim zakonskim promjenama jer su 'neki gradonačelnici imali plaće veće od ministara i premijerke'. 'Plaća gradonačelnika Vukovara, grada koji je i sjedište županije, mogla je biti i daleko veća, ali nisam želio podcijeniti ni sebe, ni Vukovar i predložio da moja primanja budu kao i plaća kolege iz Vinkovaca', rekao je Željko Sabo napominjući da je njegova plaća mogla biti i veća za dodatnih 4.000 kuna jer je grad kojem je na čelu sjedište Vukovarsko-srijemske županije.

Sabo kaže i da 'svoju plaću pošteno zaradi' te da nema nikakvih drugih primanja kroz nadzorne ili upravne odbore. 'I do sada sam dio plaće izdvajao u humanitarne svrhe, a to ću činiti još i više u budućnosti', zaključio je Sabo.